In september heeft de Tweede Kamer besloten dat vanaf 2017 alle bedrijven in Nederland stappen moeten nemen richting circulair ondernemen. Het gevolg? Bedrijven kijken massaal de kat uit de boom, want niemand lijkt te weten hoe de stap naar circulair gemaakt kan worden.

Laat staan dat ze weten dat ze er ook nog eens geld mee kunnen verdienen! Maar wat is circulair eigenlijk? Hoe makkelijk is het om er mee te beginnen en nog belangrijker, wat levert dit jouw bedrijf op? Circulair ondernemen houdt in dat bedrijfsprocessen zo worden ingericht dat ze niet langer verspilling van grondstoffen en apparaten ondersteunen, maar dat ze voor hergebruik gaan met het doel milieuvervuiling tegen te gaan.

Op die manier kunnen de grondstoffen waar een product uit bestaat optimaal en eindeloos hergebruikt worden, zonder dat de grondstoffen verbruikt worden. Aangezien ieder bedrijf wel gebruik maakt van apparaten, computers of telefoontoestellen heeft het overheidsbesluit dus gevolgen voor vrijwel iedere onderneming. Dat is dan ook de reden waarom er juist nu zo veel vraag is naar partners om circulair inkopen uit handen te nemen.

Specialist in circulair inkopen

Een van de bedrijven die zich absoluut specialist in circulair inkopen mag noemen is SNEW. SNEW is al 30 jaar bezig met de gebruikscirkel van apparaten. “We zijn ons altijd al bewust geweest van de waarde van gebruikte apparatuur”, vertelt Martijn van Engelen, CEO van SNEW.

“Dat is dan ook de kern van ons succes.” SNEW helpt bedrijven bij zowel het inkopen van circulaire ICT goederen als bij het ophalen, inleveren voor hergebruik en het recyclen van oude apparatuur. SNEW is dus in te zetten als verkooptool die zeer toegankelijk is. Circulair inkopen is een must, zeker bij EU aanbestedingen wordt straks gevraagd naar Circulair inkopen en SNEW biedt hiervoor de oplossing.

Ontzorgen van gehele proces

Martijn vervolgt: “Veel bedrijven beseffen vaak nog niet hoe eenvoudig en gemakkelijk het eigenlijk is. Je belt ons op en we komen langs om je oude apparatuur op te halen. U doet de voorkant en wij de achterkant, want vervolgens komen alle stappen nadien voor rekening van SNEW.

Dat noemen wij ontzorgen met een dikke plus! Dat kunnen wij in het gehele proces voor u doen en blijven doen door onze volledige samenwerking met partners die het van A-Z in kunnen vullen voor u, als klant van SNEW.” Apparatuur in goede staat, komt terug op de markt en wordt opnieuw verkocht. Hierbij wordt de garantie gegeven dat SNEW het na gebruik weer terugkoopt. “Wij blijven vanaf dat moment verantwoordelijk voor die retourstroom. Een kind kan de was doen.”

Onderste uit de kan

Het mooiste van alles is dat bedrijven geld terugkrijgen voor alle apparatuur die ze inleveren. Op die manier zijn zij voorbereid op de komende ISO normering voor circulair inkopen die in 2017 van kracht gaat, dragen ze bij aan een beter milieu en halen ze financieel gezien het onderste uit de kan van het product waar ze voor betalen. Want zeg nou zelf, als je in de supermarkt boodschappen doet, laat je na het betalen toch zeker ook niet de helft achter achter?