Het dragen van werkkleding of veiligheidskleding die voldoet aan de juiste EN-normen en is aangepast aan de aard van de klus of werkzaamheden die je uitvoert, kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van potentiële risico’s en het minimaliseren van letsel in geval van een ongeval. In dit artikel zullen we de cruciale rol van werkkleding in veiligheid op de werkplek bespreken, en waarom het raadzaam is om professioneel advies in te winnen bij fysieke werkkledingwinkels zoals Bowork.

Bescherming tegen Fysieke Risico’s

Werkkleding gaat verder dan mode of comfort; het is een fundamenteel hulpmiddel voor het beschermen van werknemers tegen fysieke gevaren op de werkplek. Afhankelijk van het type werk en de omgevingsomstandigheden kunnen werknemers worden blootgesteld aan tal van risico’s, zoals scherpe voorwerpen, hitte, chemicaliën, elektrische gevaren en meer. De EN-normen, die zijn vastgesteld door de Europese Unie, stellen strikte eisen aan de prestaties van werkkleding in verschillende situaties.

  • Bescherming tegen Chemische Stoffen: Voor werknemers die met gevaarlijke chemicaliën werken, is het dragen van kleding die voldoet aan EN 13034 (Type 6) van cruciaal belang. Deze kleding biedt bescherming tegen lichte chemicaliën en spatten.
  • Bescherming tegen Hitte en Vlammen: In omgevingen waar hitte of vlammen een risico vormen, moeten werknemers werkkleding dragen die voldoet aan EN ISO 11612. Deze norm waarborgt bescherming tegen hitte en vlammen, waardoor ernstige brandwonden kunnen worden voorkomen.
  • Bescherming tegen Elektrische Gevaren: Voor professionals die met elektrische apparatuur werken, is EN 61482-1-2 een belangrijke norm. Deze norm regelt beschermende kleding tegen de thermische gevaren van een elektrische boog.

Advies van Experts

Een cruciale stap in het waarborgen van de juiste bescherming voor werknemers is het verkrijgen van deskundig advies over werkkleding. Fysieke werkkledingwinkels zoals Bowork zijn een waardevolle bron van kennis en ervaring op dit gebied. Hier zijn enkele redenen waarom het raadzaam is om te winkelen bij gespecialiseerde werkkledingwinkels:

Persoonlijk Advies: Het personeel bij werkkledingwinkels zoals Bowork is opgeleid om te begrijpen welke kleding het beste past bij verschillende beroepen en omstandigheden. Ze kunnen persoonlijk advies geven op basis van de behoeften van de klant.

Kennis van EN-Normen: Het is essentieel dat werkkleding voldoet aan de juiste EN-normen. Medewerkers in gespecialiseerde winkels zijn op de hoogte van de nieuwste normen en kunnen ervoor zorgen dat de kleding aan de vereisten voldoet.

Pasvorm en Comfort: Naast veiligheid is comfort belangrijk. Het dragen van ongemakkelijke kleding kan de productiviteit verminderen. Bij werkkledingwinkels kun je kleding passen en de juiste maat vinden voor een optimale pasvorm en comfort.