De vraag naar goud is groter dan het aanbod. Goud verkopen is hierdoor niet bijzonder lastig, maar goud inkopen kan een flinke uitdaging zijn. Toch is het wel degelijk mogelijk om aan goud te komen. Het is alleen belangrijk dat je de juiste aanpak hanteert. Dit geldt overigens niet alleen voor goud inkoop, maar ook voor het verkopen van goud. Om jou te behoeden voor fouten, lees je in deze tekst waar je op moet letten bij het inkopen en verkopen van goud.

Echt goud of namaakgoud?
Veel mensen denken al snel dat sieraden en munten met een gouden kleur ook van echt goud zijn. Dit is op zich een logische gedachtegang, maar helaas kunnen ze ook van namaakgoud zijn. Wil je goud verkopen? Dan moet je eerst zeker weten dat het om echt goud gaat. Als dit niet het geval is, heeft net namelijk niet bijzonder veel zin om goud te verkopen. Er zijn immers maar weinig mensen geïnteresseerd in namaakgoud. Wanneer je twijfelt of jouw goud echt of nep is, kun je het laten taxeren door een goudexpert. Hierdoor weet je binnen de kortste keren waar je aan toe bent.

Heb je een partij gevonden waarbij je goud kunt kopen? Dan denk je misschien dat het standaard om echt goud gaat. Helaas is dit niet altijd het geval. Omdat er veel vraag is naar goud en de goudprijs op dit moment behoorlijk hoog staat, kun je opgelicht worden. Zo kun je bijvoorbeeld namaakgoud kopen voor de prijs van echt goud. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Ga daarom pas tot aankoop over als je zeker weet dat je er niet in wordt geluisd.

Verzamelwaarde
Een veelgemaakte fout bij goud inkopen en verkopen is dat mensen alleen naar de goudprijs kijken. De waarde van goud wordt weliswaar grotendeels bepaald door deze prijs, maar er zijn meerdere factoren die mee kunnen spelen. Zo kan goud bijvoorbeeld verzamelwaarde hebben. Dit komt vaak voor bij oude sieraden of gouden munten. Als je goud met verzamelwaarde wilt kopen, betaal je hier een hogere prijs voor.

Wil je oud goud verkopen? Dan kan verzamelwaarde ervoor zorgen dat het je flink meer oplevert dan je op voorhand mogelijk verwacht had. Mede hierdoor is het verstandig om altijd een taxatie uit te laten voeren voordat je goud verkoopt. Laat dit bij voorkeur doen door een goudexpert. Zo’n iemand heeft namelijk snel in de gaten of er sprake is van verzamelwaarde.

De beste plek om goud in te kopen en te verkopen
Goud inkopen en verkopen kan op verschillende plekken. Toch richten de meeste mensen zicht tot het internet. Dit is een optie, maar alleen als je zeker weet dat je te maken hebt met een betrouwbare partij. Zoek dit daarom eerst uit voordat je overgaat tot aankoop of verkoop van goud. Zit er een goudexpert in de buurt? Dan kun je hier ook langsgaan. Zij zijn niet alleen geïnteresseerd in de inkoop van goud, maar je kunt hier ook goud verkopen. Koop je hier goud? Dan betaal je nooit onnodig veel voor dit edelmetaal. Bovendien krijg je altijd een eerlijke prijs als je hier goud verkoopt.