Bij veel Nederlandse organisaties en gemeenten bestaat de wil om te digitaliseren. De organisaties zijn op zoek naar een mogelijkheid om te innoveren, willen meer bereiken of zoeken een oplossing voor de gebrekkige huidige digitale infrastructuur. Een van de mogelijkheden die uitkomst kan bieden, is een hybride Cloudstrategie, stelt Almir Iriškić, oprichter van MatrixMind.

Hoe ziet de digitale infrastructuur er momenteel uit bij gemeenten en commerciële bedrijven?

“Iedere organisatie verschilt, maar in het algemeen wordt er veel gewerkt met een IT-infrastructuur die in lokale datacenters staat. De traditionele IT is in veel gevallen niet de meest optimale manier om innovatie, efficiëntie, flexibiliteit of wendbaarheid te bewerkstelligen. Zo zitten bedrijven soms vast aan langetermijncontracten terwijl het platform nauwelijks ruimte biedt voor infrastructuuroptimalisatie. Wij noemen dit voortdurende infrastructurele tekortkoming.”

Wat is het alternatief?

“Een mogelijkheid is om over te stappen naar een hybride cloudomgeving, waarbij er rekening mee wordt gehouden dat niet alle data zomaar in een publieke cloud mogen worden opgeslagen. Gevoelige data en applicaties worden ondergebracht in een private cloud waarvoor de hardware in eigen beheer is, terwijl overige applicaties in de publieke cloud kunnen draaien. Deze strategie minimaliseert de benodigde hoeveelheid hardwarecapaciteit in lokale datacenters zonder de overstap naar de cloud te forceren. Een ideale oplossing voor gemeenten.”

Almir Iriškic

Almir Iriškic (Foto: Ado Fotografie)

Jullie noemen het de reis naar de cloud. Kunt u dit toelichten?

“Wij helpen klanten graag bij de transitie van traditionele datacenters naar een cloudarchitectuur. Het is echter een utopie om te denken dat die stap in een keer gezet kan worden – vanwege de omvang en complexiteit van zulke projecten lukt dat bijna niemand. Bovendien moet de cloud nooit een doel op zich worden, maar een middel om de bedrijfsvoering te verbeteren. Vandaar dat wij een concept hebben ontwikkeld waarbij we klanten volgens een hybride strategie ontsluiten en in hun eigen tempo applicaties, processen en data naar de publieke cloud verhuizen. Dit doen we door klanten samen met datacenterleverancier Equinix toegang te bieden tot de benodigde hardware en infrastructuur om ze vervolgens stapsgewijs te integreren met de grote cloudproviders zoals AWS, Azure en Google. Hiermee brengen wij klanten strategisch in de buurt van de publieke cloudproviders, met een optimale gebruikerservaring als resultaat. Je kunt deze service vergelijken met die van een netbeheerder. Net zoals een netbeheerder de klant kan aansluiten op verschillende energieleveranciers, kunnen wij onze klanten cloudoplossingen bieden van verschillende providers, afhankelijk van de behoeften van de klant. Om deze IT-architectuur te bereiken, zijn de bouwstenen van ons hybride cloudplatform zorgvuldig geselecteerd: van hostingplatform, connectiviteit, en rekenkracht tot opslag, beveiliging en automatisering. De reis naar de cloud bestaat uit vier etappes: cloudontwerp, cloudintegratie, plat-formoptimalisatie en minimalisatie van IT-componenten in het lokale datacenter.”
 
 
 

Welke voordelen biedt deze aanpak?

“Wat dit concept interessant maakt voor organisaties, is dat het bepaalde zekerheden biedt, zowel nu als in de toekomst. Voor nu biedt de combinatie van private en publieke cloud dankzij de hoogbeveiligde infrastructuur van MatrixMind en Equinix betrouwbare, efficiënte, wendbare en op maat gemaakte digitale technologie. Voor de toekomst biedt het flexibiliteit en schaalbaarheid. Ons platform is vendor-neutraal. We kunnen klanten ontsluiten naar alle mogelijke aanbieders. Dat wil zeggen dat ongeacht wie er nieuwe disruptieve technologieën ontwikkelt, wij klanten kunnen helpen hierop te anticiperen en ze zullen kunnen aansluiten.”

Meer informatie
www.matrixmind.nl
+31 30 711 88 41