Voorbij de cloud ligt een wereld vol braakliggende digitale terreinen. Om die te ontginnen heeft IT-dienstverlener PQR SpaceHub ontwikkeld. Commercieel directeur Marco Lesmeister legt uit hoe dit systeem omgaat met de ruimte rond de cloud.

Welk probleem zag u in de markt ontstaan?

“Onze klanten willen een organisatie die schaalbaar is en snel kan inspelen op nieuwe behoeftes. IT wordt meer ondersteunend aan de bedrijfsdoelstellingen. Ook zien we dat de transitie naar de cloud minder eng wordt gevonden. Voortdurend worden Anything as a service-diensten ontwikkeld. In de huidige technologische ontwikkelingen wordt de cloud weliswaar omarmd, maar behoudt het traditionele datacenter bestaansrecht. Naar verwachting zal het cloudlandschap in de toekomst alleen maar groeien. Enkele jaren geleden was er slechts één aanbieder, nu zijn er tien, straks misschien wel duizend. Organisaties vragen zich af hoe zij een in alle opzichten veilige oplossing kunnen adopteren die innovatie ondersteunt.”

Wat is het antwoord op die vraag?

“Organisaties maken gebruik van verschillende clouddiensten, hebben hun eigen netwerken en datacenters en passen soft- en hardware toe die gebonden is aan werkplekken. Door de complexiteit van de IT-infrastructuur zijn de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het functioneren van de netwerken vooral bezig met operationele zaken. Als die zorg uit handen wordt genomen, ontstaat ruimte voor het formuleren en uitvoeren van de IT-strategie binnen een organisatie. Denk daarbij aan de transformatie naar de cloud. Rapportages uit ons platform verschaffen inzicht in het functioneren en de kosten van de systemen. Bovendien zijn toepassingen en documenten voortdurend actueel en altijd met tablets, smartphones, laptops en desktops bereikbaar.”

Wat is het concept van SpaceHub?

“Primair is het een cloudplatform voor advies, implementatie en beheer van de IT-infrastructuur. SpaceHub van PQR voorziet op een flexibele manier aan de veranderende toekomstige behoeften van organisaties. Het gaat verder dan de cloud, is dé modulaire plek waar hybride en multi cloud samenkomen en waar diensten, data en apps, as a service, beschikbaar worden gesteld.”
Waarom zou een organisatie overstappen? “Hoewel de ontwikkeling naar cloudbased IT onomkeerbaar is, kampen veel organisaties met toepassingen die daar ongeschikt voor zijn. Ook kan het te duur zijn om die software en de systemen aan te passen. Toch is er behoefte aan een hogere productiviteit en een betere gebruikerservaring. Daarnaast moet worden voldaan aan strenge regelgeving als het gaat om beveiliging van data en IT-systemen. Ons systeem is veilig, modulair en naadloos te integreren.”

Hoe wordt de veiligheid gegarandeerd?

“Alle data wordt ondergebracht in een Nederlands datacenter. In een hybride cloud wordt gevoelige data opgeslagen op een plek waar alleen de gebruiker toegang toe heeft. Op netwerkniveau kan de beveiliging worden verbeterd door toegang tot de infrastructuur zo aan te passen dat deze niet via het publieke internet is te benaderen.”
En mocht er onverhoopt toch iets misgaan? “Data herstellen van tapes of andere verouderde methodes is duur en kan leiden tot verlies van gegevens. Waar voorheen nog complete platformen één-op-één in een ander datacenter werden nagebouwd, kan dit tegenwoordig met virtualisatie worden gerealiseerd. Disaster recovery en back-ups zijn bij een hybride cloud minder kostbaar. Belangrijkste is dat de organisatie zich niet hoeft te bekommeren om hetgeen er in de ruimte rond de cloud gebeurt. Daar zorgen wij voor.”

Meer informatie
www.pqr.nl