Ongelukken op de werkvloer zijn in ons land nog altijd aan de orde van de dag. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat jaarlijks meer dan 200 duizend werknemers een arbeidsongeval krijgen. Ongeveer 23 duizend keer leidt dat tot ziekenhuisopname of blijvend letsel. Gemiddeld zestig keer per jaar valt er een dodelijk slachtoffer. Om werknemers die actief zijn in risicovolle werkomgevingen te helpen om veilig en gezond hun werk te doen, is er de Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers, beter bekend als VCA.

Wat is VCA? De certificatie is er voor bedrijven en personen. Bedrijven met verhoogde veiligheidsrisico’s – van bouwbedrijven en industrie tot schoonmaak- en hoveniersbedrijven – laten met VCA-bedrijfscertificering zien dat ze werken met aandacht voor veiligheid, gezondheid en milieu. Met VCA-persoonscertificering laten professionals zien dat ze weten hoe ze veilig en gezond moeten werken. Steeds meer werkgevers verlangen een VCA-certificaat van hun medewerkers of stellen hen in staat dit te behalen. Niet vreemd, want opdrachtgevers en aanbesteders gunnen klussen steeds vaker alleen aan VCA-gecertificeerde leveranciers. VCA is intussen dan ook volledig ingeburgerd in sectoren als de bouw, de chemische en procesindustrie, de elektrotechniek en de uitzendbranche.

Drie soorten VCA

Het certificaat is er in drie ‘smaken’: Basis (ook bekend als B-VCA) , VOL en VIL-VCU. Met een Basis-diploma laten professionals zien dat ze beschikken over basiskennis als het gaat om veilig en gezond werken, met oog voor anderen en het milieu. VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) is bestemd voor (meewerkend) leidinggevenden in risicovolle werkomgevingen. Het VOL-certificaat is óók de juiste VCA-variant voor ZZP’ers. Voor intercedenten en leidinggevenden bij uitzendbureaus tenslotte is er VIL-VCU, wat staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden – Veiligheids Checklist Uitzend- en detacheringbureaus.

Certificaat halen

Heb je nog geen VCA-diploma en ga je werken bij een bedrijf met een verhoogd risico op arbeidsongevallen? Dan zijn er verschillende manieren om je certificaat te halen. Je kunt kiezen voor een klassikale VCA cursus, een e-learning of door een cursusboek aan te schaffen en dit zelfstandig door te nemen. Om er zeker van te zijn dat de cursus voldoet aan de geldende eisen is het goed om erop te letten dat een opleider beschikt over het keurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTA). Vanzelfsprekend moeten de aansluitende VCA examens worden verzorgd door een erkend examenbureau.

VCA Nederland

Meer informatie
www.vcanederland.nl