Bedrijfsovernames zijn gangbare zakelijke transacties, die vooral voorkomen in de technologiewereld. In deze sector zijn het namelijk snelle manieren om nieuwe technologieën en talenten binnen te halen, en dat is precies de reden dat de grote technologiebedrijven zoals Google elk jaar zo’n tientallen potentiële concurrenten overnemen.

Rol van talenten

De overname van dit soort bedrijven is niet slechts een kwestie van geld, er komt veel meer bij kijken. Zo blijkt uit onderzoek van de University of Texas at Dallas dat het essentieel is om de talenten uit het originele bedrijf binnen de nieuwe organisatie te houden. De waarschijnlijkheid dat ze als organisatie dan met goede ideeën komen neemt namelijk aanzienlijk toe.

“Het ontwikkelen van nieuwe technologie is voor veel bedrijven onbetaalbaar. Dus wanneer ze moeten bijbenen op het gebied van technologie, is de snelste manier het overnemen en integreren van potentiële concurrenten in hun moederbedrijf,” zegt dr. Haemin Dennis Park. Hij is hoogleraar organisatie, strategie en internationaal management aan de universiteit.

Analyse van bedrijfsovernames

Toch lijken veel bedrijfsovernames te falen, en volgens Park zijn de meeste geleerden het eens dat 70 tot 80 procent van de overnames tot waardevermindering leidt. Deze opvatting vormde de aanleiding voor het onderzoek, waarmee Park en zijn collega’s erachter wilden komen wat de juiste combinatie van technologie en menselijk kapitaal is.

De onderzoekers bestudeerden hoe het behouden van wetenschappers in dochterondernemingen van invloed is op de innovatie in de moederbedrijven. Dit deden ze met behulp van een steekproef van meer dan 111.000 patenten na 301 overnames tussen 1990 en 2000. Ze onderzochten of de organisaties nieuwe patenten aanvroegen, met nieuwe innovaties kwamen en of ze de ingenieurs uit hun dochterondernemingen behielden.

Onbewuste en expliciete kennis

In de studie werden er twee soorten kennis onder de loep genomen: onbewuste en expliciete kennis. Park legt onbewuste kennis uit door fietsen als voorbeeld te nemen, een vaardigheid die voor veel mensen natuurlijk komt en daardoor moeilijk te verklaren is. Expliciete kennis is daarentegen wel makkelijk te verklaren en zelfs te ontcijferen. Het ontwikkelen van chemische componenten voor medicijnen kan namelijk stapsgewijs uitgelegd worden.

Ze ontdekten dat onbewuste kennis moeilijk door te geven is zonder intensieve begeleiding van de uitvinders ervan. “Er is geen handleiding voor het ontwikkelen van de technologie, en zelfs als het moederbedrijf de technologie heeft en kan gebruiken, zullen ze de volgende stap niet kunnen maken,” stelt Park. Dit resulteert erin dat het belangrijk is om experts in de dochteronderneming te behouden als de beoogde technologie te ingewikkeld is voor het moederbedrijf.

Uitdagingen en kansen

“Als er een overschot aan kennis is, ontstaat er vaak een politieke situatie tussen het moederbedrijf en de dochteronderneming,” vertelt Park. Hij refereert hiermee aan het zogenaamde not-invented-here syndroom: een toestand waarbij alleen eigen ideeën worden overwogen. Dit kan onder andere een reden zijn voor het feit dat veel ingenieurs stoppen na de overname van het bedrijf waar ze werken.

Een oplossing hiervoor is om ingenieurs een contract te laten tekenen dat ze verbiedt om kort na de overname ontslag te nemen. Maar bedrijven moeten volgens Park vooral inzien wat de rol van menselijk kapitaal binnen een organisatie is: “Technologie staat meestal niet op zichzelf. De meeste technologieën zijn niks waard zonder de uitvinders ervan. Bedrijven moeten dus hun uiterste best doen om deze talenten binnen hun organisatie te houden als ze een succesvolle overname willen.”

Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Management Studies.