Fulltime blogger zijn en de hele wereld over reizen: klinkt het voor jou ook als een droom? Het kan werkelijkheid worden! Je kunt namelijk een poging wagen om een succesvolle reisblog te starten. Let wel: het is hard werken en je zult er veel tijd in moeten stoppen – maar onmogelijk is het niet. We delen onze tips om je een eindje op weg te helpen!

Juiste domeinnaam kiezen

Met het oprichten van je blog kies je allereerst een passende naam uit! Hiermee presenteer je je aan de wereld. Het is verstandig om de naam aan reizen te koppelen, zodat het meteen duidelijk is waar jouw blog over gaat. Je kunt ook je domeinnaam van je website dezelfde naam geven. Doe vooraf een domeincheck om te zien of het domein nog beschikbaar is. Vervolgens kun je je website bouwen, met een handig CMS.

Doelgroep vaststellen

Om bekendheid te vergaren, kun je je richten op een specifieke doelgroep. Zo weten je potentiële lezers namelijk precies waarvoor ze bij jouw blog moeten zijn: op die manier kun je een hechte groep lezers verzamelen. Richt je bijvoorbeeld op een bepaald werelddeel, waar je alle blogs over schrijft. Of maak het nog specifieker, met een focus op een bepaald land of een landengroep. Je kunt je ook richten op een bepaalde vorm van reizen – denk aan camperreizen of juist fietsvakanties. Dit zijn zomaar wat voorbeelden waar je aan kunt denken: geef er jouw invulling aan. Als je een doelgroep vaststelt, is in ieder geval meteen duidelijk hoe je je blog kunt opbouwen.

Locaties uitkiezen

Een reisblog gaat uiteraard over reizen! Ga daarom op zoek naar passende locaties, die je kunt bezoeken om erover te schrijven. Het is raadzaam om unieke locaties op te zoeken, waar nog niet veel informatie over te vinden is. Of ga juist naar populaire locaties, waar veel mensen informatie over zoeken. Als je net start met je blog, komen de kosten voor de reis vaak op jouw bordje terecht. Groeit je blog? Dan kun je aan de slag gaan met samenwerkingen en bijvoorbeeld meegaan met een verzorgde persreis.

Netwerk opbouwen

Om een succes te maken van je reisblog, is het essentieel om een netwerk op te bouwen. Kom in contact met medebloggers, evenals bedrijven in de reisbranche. Ook hier gaat een deel van je tijd in zitten: contacten onderhouden en evenementen bezoeken. Wie weet kom je op die manier in contact met relevante samenwerkingspartners!

Gastschrijvers uitnodigen

Als je blog echt groot groeit, kun je de hulp inschakelen van gastschrijvers. Je kunt zelf immers maar op één locatie tegelijkertijd zijn: gastschrijvers kunnen je helpen om meer plekken te bezoeken en meer content te maken. Hoe meer artikelen je publiceert, hoe groter de kans is dat je blog beter wordt gevonden. Je hebt immers veel en gevarieerde informatie te bieden – en dat werkt!