Ondanks de bekoelde diplomatieke banden, blijft Turkije een goede afzetmarkt voor Nederlandse bedrijven. Er zijn veel banden tussen beide landen die het drijven van handel bevorderen. Maar dat wil niet zeggen dat goederen exporteren naar Turkije eenvoudig is. We bespreken een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je wilt exporteren naar Turkije.
Invoerrechten
Omdat Turkije een douane-unie heeft met de Europese Unie, hoeven Turkse importeurs doorgaans geen invoerrechten te betalen op producten die vanuit de EU komen. De herkomst van de producten moet dan echter wel aangetoond kunnen worden met behulp van een ATR-certificaat. De Turkse importeur zal je daarom vragen om zo’n certificaat. Het is echter ook zo dat Turkije sinds 2015 op verschillende producten die vanuit de EU ingevoerd wordt tóch invoerrechten heft. Vrijstelling is alleen mogelijk als de goederen ook geproduceerd zijn in de EU. Om dat te bewijzen moet naast het ATR-certificaat een Certificaat van Oorsprong toegevoegd worden.
EUR.1-certificaat
Er gelden uitzonderingen voor de douane-unie bij veel landbouwgoederen en bepaalde staalgoederen. Hier moeten invoerrechten over betaald worden. Een verlaging van die invoerrechten is enkel mogelijk met behulp van een EUR.1-certificaat, dat je als exporteur moet aanvragen met de KVK. Bij zendingen met een waarde van onder de 6.000 euro voldoet een factuurverklaring. Beide documenten zijn enkel geldig bij zogenaamde ‘preferentiële oorsprongsproducten’. Dit zijn producten die in hun geheel verkregen zijn of toereikend bewerkt zijn in de EU. In het geval dat een EUR.1-certificaat of factuurverklaring niet mogelijk zijn, betaalt de Turkse importeur alsnog het verschuldigde invoerrecht.
Uitvoeraangifte
Ondanks de douane-unie, blijft het een feit dat Turkije geen EU-lidstaat is. Daarom moet je voor een exportzending een uitvoeraangifte doen bij de douane. Heb je je transport naar Turkije ondergebracht bij een gespecialiseerde vervoerder of expediteur, dan heeft deze doorgaans contacten met een douane-expediteur die de uitvoeraangifte opmaakt. De inklaring bij de Turkse douane kun je het beste laten regelen door je Turkse klant. Als jij namelijk een douane-expediteur namens jou de invoer laat verzorgen, betaal jij zelf lokale invoerbelastingen.
Producteisen
Niet alles mag zomaar geïmporteerd worden in Turkije. Voor verschillende productgroepen zijn producteisen opgesteld. Het beste is het om hiernaar te informeren bij je importeur voor het transport. Mogelijk is het namelijk zo dat je je producten laten certificeren of testen om te kunnen aantonen dat het aan alle Turkse eisen voldoet.
Afhankelijk van het product dat je exporteert, moeten er mogelijk nog andere exportdocumenten aangeleverd worden. Vraag bij je Turkse importeur na welke documenten hij nodig heeft om de goederen te kunnen importeren en wie verantwoordelijk is voor het aanvragen ervan.