Een ERP systeem is zeker niet nieuw, maar het wordt nog altijd populairder bij ondernemers. Logisch, want een goed werkend ERP systeem gaat je een hoop tijd en geld besparen. ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Dit houdt in dat belangrijke informatie van verschillende afdelingen binnen je bedrijf worden samengebracht. In dit artikel ontdek je alles over dit systeem. Van de voordelen tot de nadelen en de kosten tot de besparing.

Wat is ERP?

ERP is dus een systeem waarin bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd. Geld besparen en een verhoogde productie zijn de twee voornaamste doelen hiervan. Er bestaat niet zoiets als het perfecte ERP systeem. Het is maatwerk, en daardoor kan het best complex zijn om het perfecte systeem voor jouw bedrijf te maken.

Voor wie is een ERP systeem geschikt?

Je vraagt je natuurlijk af of een ERP systeem voor jouw bedrijf geschikt is. In de meeste gevallen is dat zo. Het is vooral goed voor wat grotere bedrijven, zoals een technische groothandel. Alle gegevens over de productie, in- en verkoop, administratie en logistiek in één systeem maakt het werk veel efficiënter. Ook kleine ondernemingen kunnen een ERP systeem aanschaffen. Let er dan wel goed op of het rendabel is. De aanschaf is namelijk best prijzig.

Wat kost het?

Na verloop van tijd ga je met een ERP systeem een hoop geld besparen. Maar in het begin lijkt het daar niet op. Je hebt eenmalige aanschafskosten. De leverancier moet het ERP systeem implementeren. Hoe hoog deze kosten gaan uitvallen, hangt van de grootte van je bedrijf af en hoe je het ERP systeem wilt inrichten. Heel ruim gesteld kan je uitgaan van een bedrag tussen 2.000 en 10.000 euro.

Terugkerende kosten zijn er in de vorm van abonnementskosten. Meestal zijn dit vaste kosten per gebruiker per maand. En dan zijn er nog kosten voor de training van je personeel. Het gaat om een nieuw systeem. Daar zullen werknemers hun weg in moeten vinden.

De voordelen van ERP-software

De kosten en implementatie zijn twee nadelen aan het ERP systeem. Daar staan twee belangrijke voordelen tegenover. Ook daar komen de kosten weer terug. Het is op termijn namelijk een stuk goedkoper. Je gaat efficiënter werken, en dat levert een besparing op.

Maar het grootste voordeel is het efficiëntere werken. Niet alleen levert je dit een besparing op, het voornaamste winstpunt is dat ondernemen vanzelf lijkt te gaan. Minder stress, alle processen verlopen soepel, en je personeel kan zich volledig richten op het werk.

Conclusie: is ERP goed voor jouw bedrijf?

Voor ieder bedrijf met 10 of meer personeelsleden is een ERP systeem altijd van toegevoegde waarde. Ook kleine bedrijven kunnen dit systeem gebruiken, maar je moet je goed afvragen of het nodig is. Grotere bedrijven gaan er echter alleen maar op vooruit met een ERP systeem. Dus als je het geld hebt om deze investering te doen, is de kans klein dat je er spijt van krijgt.