Nederland is dit jaar naar de 4e plaats op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld gestegen. Mondiaal zijn alleen Zwitserland, Singapore en de VS concurrerender. Dit blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van het Global Competitiveness Report die is opgesteld door het World Economic Forum.

Een van de belangrijkste oorzaken van deze toppositie is onze ijzersterke infrastructuur. Onze havens hebben zelfs de koppositie in handen. Dat is zeker iets waar we trots op mogen zijn; het is de bevestiging van het vakmanschap van heel veel mensen. Ik zie deze ranglijsten vooral als een aanmoediging. Onze economie is afhankelijk van de infrastructuur. Daarin zullen we dus steeds moeten blijven investeren. Er zal altijd geld nodig zijn voor infrastructuur.

Nederland heeft hiervoor een instrument in handen dat uniek is in de wereld. Met het Infrafonds en het Deltafonds zorgen we voor jarenlange zekerheid en stabiliteit. Dat is cruciaal. Want onze deltawerken en onze infrastructuur vragen om grote investeringen. We moeten langjarige verplichtingen kunnen aangaan voor aanleg, beheer en onderhoud. Dat komt niet alleen de doelmatigheid ten goede, maar het schept ook een goed investeringsklimaat.

Omdat we altijd bouwen voor de toekomst, heeft het kabinet dit jaar besloten het Infrafonds en het Deltafonds te verlengen tot 2030. Nog belangrijker is dat de fondsen voortaan jaarlijks worden verlengd. Dat betekent dat de financiering van wegen, spoor, regionaal vervoer, waterwegen en beheer en onderhoud van de Nederlandse infrastructuur tot in lengte van jaren zeker is gesteld.

Dat is maar goed ook want nu de economie aantrekt, neemt de mobiliteit op de weg, op het spoor en op het water weer toe. We hebben alle kennis, alle vakmanschap en alle creativiteit nodig om te blijven werken aan de beste, veiligste en meest slimme infrastructuur. Dat is niet alleen goed voor de internationale ranglijsten, maar vooral goed voor Nederland zelf!

Gastbijdrage van Melanie Schultz, minister van Infrastructuur en Milieu.

Lees de uitgave ‘Assetmanagement’.