De meeste internetbetalingen worden beveiligd met een versleuteling die bij meerdere instanties in gebruik is. Hierdoor kunnen er transacties plaatsvinden zonder dat er steeds een specifieke sleutel ontwikkeld en afgesproken moet worden. Maar onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een efficiëntere manier gevonden om dit realiseren.

Internetbetalingen

De versleutelingsprotocollen van deze openbare sleutels zijn erg gecompliceerd en worden momenteel nog verricht door zware software. Maar dit is niet handig voor de Internet of Things (IoT), waarbij verschillende sensoren met elkaar in verbinding staan. Deze sensoren moeten namelijk genoeg energie hebben om zo lang mogelijk te functioneren, en de huidige encryptiesoftware is daar te zwaar voor. Als IoT ook internettransacties gaat omvatten, moet er dus een energie-efficiënt alternatief komen.

De onderzoekers van het MIT hebben een chip ontwikkeld die het versleutelingsprotocol van openbare sleutels kan uitvoeren met slechts 0,0025 procent energieverbruik ten opzichte van de software die nu gebruikt wordt. Het verbruikt in vergelijking ook maar 10 procent van het geheugen en werkt daarnaast nog eens 500 keer sneller.

Cryptografie

Net als bij de hedendaagse encryptiesoftware maakten de onderzoekers gebruik van elliptische-kromme-encryptie. Zoals de naam suggereert is deze techniek gebaseerd op de elliptische kromme, een wiskundig object uit de meetkunde. In het verleden werd er software geschreven of chips gemaakt voor specifieke elliptische krommen, maar deze nieuwe chip is ontwikkeld om met ze allemaal te kunnen werken.

“Cryptograven ontwikkelen nieuwe elliptische krommen met verschillende eigenschappen, en gebruiken daarbij steeds meer priemgetallen,” zegt MIT-onderzoeker Utsav Banerjee. “Er is veel discussie gaande over welke elliptische krommen het veiligst zijn en welke het beste zijn om te gebruiken. En steeds meer overheden met verschillende standaarden mengen zich in deze discussie. Met onze chip kunnen we in de behoeften van al deze landen voorzien.”