Steeds meer mensen kiezen ervoor als ondernemer hun geld te verdienen, in plaats van in loondienst te werken. Zelfs in coronajaar 2020 startten er nog ruim 238 duizend bedrijven volgens de Kamer van Koophandel. En vorig jaar werden er zelfs nog meer bedrijven gestart. In 2021 startten ruim 253 duizend (parttime) zzp’ers, parttime bedrijven, MKB en grootbedrijven. Een groei variërend van een tot wel negen procent per categorie ten opzichte van het jaar ervoor. Vaak is er voor de start van een onderneming geld nodig. Hoe kun je als (aanstaande) ondernemer daaraan komen?

Eigen spaargeld

Het meest eenvoudig en goedkoopst is om eigen spaargeld te investeren in een startup. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om vermogen dat zelf is opgebouwd, een ontslagvergoeding uit een eerder dienstverband of een erfenis.

Zakelijke financiering

In de zakelijke wereld gaat het bij de financiën (zeker van het mkb of grootbedrijf) vaak om veel grotere bedragen dan bij huishoudens. Zowel als het gaat om de inkomsten als de uitgaven. Dit geldt ook voor investeringen. Moet een startup eerst flink investeren, om diensten of producten aan klanten te kunnen gaan leveren? Dan kan men kijken naar de mogelijkheden van een zakelijke financiering. Deze kan de vorm hebben van een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Houd er wel rekening mee dat veel geldverstrekkers alleen in zee gaan met ondernemingen of ondernemers die al langer actief zijn, al zijn er ook partijen die zich juist richten op startups.

Een privélening investeren

Is een zakelijke financiering niet mogelijk? Dan kun je als ondernemer mogelijk wel privé geld lenen en dit storten in het bedrijf. Is er bijvoorbeeld een eigen woning met overwaarde? Dan kan een ondernemer hier een extra hypotheek op nemen, en dit geld investeren. Een andere optie is een persoonlijke lening af te sluiten.

Financiering vanuit de overheid

Onze overheid stimuleert een ondernemend Nederland. Daarom hebben ze diverse kredieten en andere financiële regelingen. Voorbeelden voor startups zijn vroege fase financiering, een WBSO-subsidie, innovatiekrediet, de Seed capital-regeling en de borgstelling MKB Kredieten.

Crowdfunding

Bij het aantrekken van vreemd vermogen, ging een ondernemer in het verleden meestal op zoek naar een enkele grote investeerder. Het afgelopen decennium is echter ook crowdfunding sterk in opkomst geraakt. Hierbij zoekt een ondernemer niet een of een paar grote investeerders, maar probeert men veel particulieren te vinden die een klein bedrag willen investeren. Intussen is er een wijd scala aan verschillende platforms waar ondernemers hun plannen kunnen presenteren aan particuliere investeerders.

Een goed verhaal is het halve werk

Investeerders lopen risico, en willen daarom weten waar ze hun geld in steken. Omdat een startup nog geen financiële historie hebt, is het daarom des te meer van belang om veel tijd en aandacht te steken in een beschrijving van je producten of diensten en je prognoses.