Duurzaamheid is een begrip geworden waar niemand meer omheen kan, ook de bedrijven niet. De motivatie ontbreekt niet bij bedrijven om hun sector te verduurzamen, maar vaak zijn de kosten niet te overzien. En toch zijn er zeker manieren om jouw bedrijf te verduurzamen, ook wanneer je wat minder wilt investeren.

Van alle branches heeft de logistiek nog de meeste opties om te verduurzamen. Er wordt verwacht van de logistieke sector om hun processen zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Bedrijven die werkzaam zijn binnen deze sector kunnen bijvoorbeeld al kijken naar elektrische auto’s/ vrachtwagens of het overstappen op duurzame en schone brandstoffen. Hier komen ook nog eens externe voordelen bij zoals een lagere fiscale bijtelling, mogelijke vrijstelling van motorrijtuigenbelasting. Naast deze voordelen blijft het een investering waar vaak ruimte voor gecreëerd moet worden.

Gelukkig zijn er ook meerdere opties voor bedrijven om op een goedkopere manier te verduurzamen en duurzaam bezig te zijn. Overstappen op groene energie is een hele goede stap op mee te beginnen. Nederland heeft een enorme groei gemaakt in het opwekken van groene energie. Een bedrijf kan bijvoorbeeld kiezen om te overstappen op; zonne-energie, windenergie of energie opgewekt uit waterkracht. Een iet wat grotere investering is zonnepanelen installeren op het dak van je bedrijf. Voor deze optie geldt ook dat er verschillende subsidies zijn vanuit de overheid om hierbij te helpen. En simpelweg minder energie gebruiken helpt ook enorm mee.

Bedrijven kunnen ook starten met verduurzamen vanuit de eigen onderneming. Werknemers vinden het over het algemeen heel prettig om een paar dagen per week thuis te werken, op deze manier bespaar je energie. Maak je personeel bewust van de verschillende duurzame manieren om naar kantoor te komen, OV, fiets of carpoolen. Vervang plastic wegwerpbekers door bijvoorbeeld duurzame papieren bekers of mokken. Attendeer je personeel erop dat het afval gescheiden moet worden. Deze eenvoudige manieren hebben uiteindelijk een grote invloed terwijl er geen grote investeringen aan te pas komen.