Of het nu om een klein bedrijf, een freelancer of een multinational gaat, facturatie is een essentieel onderdeel binnen het runnen van een bedrijf. Toch zijn er naast vele verschillende manieren om een factuur op te stellen ook verschillende factoren waar op gelet moet worden om een facturatie tot een succes te brengen. Hoe je dit precies doet zocht Mijn Zakengids voor je uit!

Facturatieproces

Het facturatieproces moet direct in orde zijn binnen een bedrijf. Het is echter zo dat veel bedrijven starten met het creëren van facturen op programma’s zoals Excel. Het runnen van je facturatieproces doormiddel van Excel brengt verschillende nadelen met zich mee omdat dit programma hier simpelweg niet voor gemaakt is. Het zorgt voor een ongestructureerde werkomgeving en dit is voor zowel grotere bedrijven als starters niet handig.

Een factuur maken kan echter heel erg makkelijk en georganiseerd. Het gebruiken van een facturatieprogramma brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo wordt er automatisch bijgehouden wat er deze maand, of de volgende maand nog binnen zal komen aan omzet. Daarnaast worden vele fouten voorkomen door het duidelijke overzicht en automatische controle op bijvoorbeeld het KVK-nummer en factuurdatum. Ook zal het gebruik van een facturatieprogramma helpen bij de samenwerking met de klant. Het is namelijk zo dat het versturen van een factuur met een daarvoor bedoeld programma meerdere directe betalingsopties te bieden heeft. Het zorgt dus niet alleen voor tevreden klanten maar ook voor een snellere betaling.

Nieuwe en tevreden klanten

Een offerte maken? Veel bedrijven onderschatten vaak hoe belangrijk het is hoe de offerte er uitziet. Uitstraling is een belangrijke factor dat zal helpen bij het binnenhalen van een nieuwe klant. Doormiddel van Excel of PowerPoint is het lastig om jezelf te onderscheiden van de concurrentie. Een goede offerte en een duidelijk overzicht over welke offertes er uitgezonden zijn kan een bedrijf helpen. Daarnaast kunnen de potentiële klanten de offertes online accepteren wat automatisch allemaal weer geregistreerd wordt. Dit creëert rust binnen een onderneming en kan bijdragen aan het verhogen van de omzet.

De afweging die er voor bedrijven ontstaat is dus de kosten die een facturatieprogramma met zich meebrengt tegenover de vele voordelen die ter beschikking komen. Echter is het zo dat de kosten vaak ontzettend laag zijn, zeker voor kleinere bedrijven. Daarom kan Mijn Zakengids het gebruik van een facturatieprogramma zeker aanraden.