Big data: wat kun je ermee en hoe gebruik je het in je voordeel? Sjoerd van Middelkoop van Expertum geeft zijn visie.

Wat is het nut van datamanagement en big data?

“Het doel van big data is het creëren van waarde uit een combinatie van gegevens die op het eerste gezicht alleen operationele waarde lijken te hebben. Een goed voorbeeld hiervan is het combineren van gestructureerde ERP-data met sensordata vanuit Internet of Things-bronnen, of ongestructureerde data vanuit bijvoorbeeld social media. Deze combinaties maken het mogelijk tot inzichten te komen die voorheen niet mogelijk waren.”

Maar hoe haal je de toegevoegde waarde uit big data?

“De toegevoegde waarde ervan ligt vaak in het toepassen van datascience op de vergaarde data. Door grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen beschikbaar te maken en de juiste mensen dat te laten analyseren, vaak mensen met een achtergrond in statistiek, kun je tot inzichten komen die niet voor de hand liggen. Zij ontwikkelen modellen en gebruiken algoritmes om tot een optimaal gebruik van deze gegevens te komen.

Veel algoritmes zijn redelijk generiek, maar het interpreteren van de uitkomsten is vaak maatwerk. Veel werk zit in het vergaren en interpreteren van de data. En: hoe beter de datavergaring en interpretatie, hoe beter de inzichten en eventuele voorspellingen.”

Wat kan uw organisatie doen om deze toegevoegde waarde te leveren?

“Expertum werkt veel met het SAP HANA Platform. Het is heel krachtig in het analyseren en verwerken van veel data tegelijkertijd. Veel bottlenecks in applicaties verdwijnen door de hoge snelheid van dit platform. Ook het ERP-systeem van SAP draait op het HANA platform.

Hierin liggen de processen van de ‘gewone’ bedrijfsvoering opgeslagen. Zo kun je bijvoorbeeld een logistiek proces, waarin de productieplanning en bestelprocedures draaien, veel sneller doorlopen. Vroeger duurde dit uren, maar als je toe wilt naar een optimaal proces, kun je je dat niet veroorloven. Door te optimaliseren duurt dit nog maar een fractie van die tijd, waarmee je als bedrijf concurrerend kunt blijven.”