Het geven van cadeaukaarten of gift cards is een veelvoorkomende manier voor werkgevers om waardering te tonen aan hun werknemers. Het is een simpele en effectieve manier om hun harde werk en toewijding te erkennen.

Belastingvrije gift aan personeel binnen WKR

De werkkostenregeling (WKR) is een fiscale regeling die sinds 2015 in Nederland van kracht is. De WKR bepaalt dat werkgevers 1,7% van de totale fiscale loonsom van het bedrijf kunnen besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan hun werknemers. Dit wordt de ‘vrije ruimte’ genoemd. Als een werkgever de vrije ruimte overschrijdt, dan moet er over het meerdere een belastingheffing van 80% worden betaald.

Zo wordt de WKR gebruikt

Er zijn verschillende manieren waarop werkgevers gebruik kunnen maken van de WKR-regeling om hun werknemers te belonen. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Kerstpakketten en relatiegeschenken

Kerstpakketten en relatiegeschenken zijn nog steeds een populaire manier om medewerkers te belonen. Deze vallen onder de WKR-regeling en zijn vrijgesteld van belasting tot een bedrag van € 70 per werknemer per jaar.

  1. Bedrijfsuitjes

Bedrijfsuitjes zijn een leuke manier om de teambuilding te versterken en medewerkers te belonen. Bedrijfsuitjes worden gezien als een onbelaste vergoeding en vallen onder de WKR-regeling.

  1. Scholingskosten

Scholingskosten vallen onder de WKR-regeling en zijn vrijgesteld van belasting. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld cursussen, workshops of trainingen aanbieden om de vaardigheden van hun medewerkers te verbeteren.

  1. Internet- en telefoonkosten

Internet- en telefoonkosten kunnen onder bepaalde voorwaarden onbelast worden vergoed. Hierbij geldt wel dat het gaat om een noodzakelijke voorziening voor het werk.

  1. Thuiswerkkosten

Thuiswerkkosten, zoals de aanschaf van een bureaustoel of een laptop, kunnen onder bepaalde voorwaarden onbelast worden vergoed. Dit geldt alleen wanneer deze kosten noodzakelijk zijn voor het werk en niet voor persoonlijk gebruik.

  1. Cadeaukaarten

Ook cadeaukaarten behoren steevast tot de beloningen die werkgevers binnen de WKR regeling schenken aan hun personeel. Daar waar de cadeaukaart voorheen een typisch eindejaarsgeschenk was, gebruiken veel bedrijven de cadeaukaart gedurende het jaar voor typische cadeaumomenten zoals een jubileum, zwangerschap, verjaardag, bonus bij prestatie of een promotie.

Wat maakt cadeaukaarten zo populair?

Een van de belangrijkste redenen waarom werkgevers cadeaubonnen geven is dat het een manier is om de motivatie van werknemers te verhogen. Werknemers voelen zich gewaardeerd en dit kan leiden tot een positieve sfeer op de werkvloer, wat op zijn beurt weer kan bijdragen aan een hogere werktevredenheid, productiviteit en een lager personeelsverloop.

De cadeaukaartenmarkt wordt door de branchevereniging BVCNL geschat op 1,7 miljard euro. Wereldwijd worden bedragen van boven de 600 miljard dollar genoemd.

Het vinden van een passend cadeau wordt door veel HR medewerkers als lastig ervaren. Met een cadeaubon hebben ze dit niet; ze geven werknemers de flexibiliteit om zelf te kiezen wat ze willen kopen en wanneer. Met name de breed besteedbare cadeaukaarten zoals VVV cadeaukaart zijn dan ook populair. Met een enorme deelnemerslijst is een VVV bon inleveren dan ook leuk en eenvoudig.

Bol.com cadeaukaart

Ook Bol.com is een zeer geliefde cadeaukaart. Dat komt voor een groot deel door hun brede productaanbod en klantenservice. Veel mensen hebben nog wel een Bol.com cadeaukaart liggen, je Bol.com saldo checken is dan ook handig om te doen. Je kunt het saldo toevoegen aan je account waardoor het verzilveren weer eenvoudiger wordt.

Boekenbon

De Boekenbon is nog steeds een van de meest populaire cadeaukaarten om te geven onder werkgevers. Met deze kaart kan de ontvanger uiteraard boeken kopen, maar de kaart kan ook worden besteed bij Bol.com. Hoe dit in zijn werk gaat wordt uitgelegd in het artikel dat je je boekenbon bol.com kunt besteden. Ontvangers die graag eerst hun saldo willen checken, krijgen uitleg op de pagina Boekenbon saldo checken.