Als onderneming in bedrijf blijven kan veel kosten met zich meebrengen. Je hebt te maken met een bedrijfspand dat verlicht en verwarmd moet worden en gevuld staat met apparatuur die aan het werk moet blijven. Dat betekent dat je ook flink moet produceren en leveren om uit de kosten zijn, en dat kan dan ook meteen een reden zijn om naar besparingsmogelijkheden op zoek te gaan. Wij reiken er alvast een aantal aan.

Meer thuiswerken

Als we iets geleerd hebben van de coronacrisis, is het wel dat werken en samenwerken op afstand eigenlijk best goed mogelijk is. Natuurlijk was er al een trend gaande met flexibeler werken, maar bij lange na niet zo verregaand zoals dat we de afgelopen maanden ervaren hebben. Wanneer je hier in de toekomst actiever op inzet, kan dit betekenen dat je in het bedrijfspand eigenlijk minder ruimte en minder apparatuur die de hele dag aan staat nodig hebt. Wanneer je je bedrijfsruimte kunt indikken bespaar je ook nog eens op verlichting en stook- of koelkosten. En op koffie en thee.

Inkt en toners

Als er iets behoorlijk aan de prijs is, dan zijn het wel toners en printerinkt. Hoewel er natuurlijk steeds minder op papier gedaan wordt, zijn printers en kopieerapparaten voor veel bedrijven nog een noodzakelijk kwaad waar best een hoop geld aan op gaat. Maar met een minimale tijdsinvestering is heel goed mogelijk om inktcartridges en kwalitatieve toners tegen een lage prijs te vinden bij een online webshop. Geen excuus dus voor de afdeling inkoop om onnodige dure inktpatronen en toners te blijven aanschaffen dus. 

Zonnepanelen op het dak

Een goede investering om op de langere termijn geld te besparen, is het laten plaatsen van zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand. Bedrijfsdaken lenen zich hier vaak uitstekend voor omdat ze plat zijn, waardoor je volledig zelf kunt bepalen hoe je de zonnepanelen opstelt. Daardoor kun je voor de maximale energieopbrengst zorgen. Wanneer je je eigen stroom produceert, keldert de energierekening logischerwijs aanzienlijk. Natuurlijk vergt dit in eerste instantie wel een flinke investering. Echter is dit een investering die zich doorgaans in een jaar of zeven terugbetaalt.

Energiezuinige verlichting

Heb je je verlichting nog niet vervangen voor LED-verlichting, dan is het zeker aan te raden om dit alsnog te doen. Dit kan je tot 60 procent aan energieverbruik schelen, dus het is een investering die zich snel terugbetaalt. Ook is het mogelijk om LED-verlichting in verschillende kleurtemperaturen te krijgen, of met aanpasbare kleurtemperatuur, waardoor je de mogelijkheid hebt om de gewenste sfeer te creëren. Wat de investering in LED-verlichting nog eens extra de moeite waard maakt, is dat de lampen langer meegaan dan klassieke vormen van kantoorverlichting.

Wagenpark heroverwegen

Heb je een wagenpark voor je bedrijf, kijk dan eens kritisch naar hoe intensief deze voertuigen gebruikt worden. Staan ze vaker stil dan dat ze in gebruik zijn? Dan kun je heroverwegen of je ze daadwerkelijk nodig hebt, of dat je met efficiënter gebruik van minder voertuigen ook voldoende hebt om toch alles wat nodig is te kunnen doen. Er is altijd nog de mogelijkheid van het kortstondig huren van een voertuig, als er slechts incidenteel extra mobiliteit nodig is. Vermijd bij niet al te intensief gebruik in ieder geval langdurige leasecontracten, want dan betaal je hoge maandelijkse kosten voor een auto die vooral geparkeerd staat. 

Van zakelijk internet naar glasvezel

Veel bedrijven kiezen voor een zakelijk internetabonnement. Niet dat je daarmee per se beter internet krijgt, maar je krijgt er vooral betere service bij dan als particulier. Je wordt namelijk zo snel mogelijk geholpen in het geval dat er problemen zijn met je internetverbinding. Dat is belangrijk, want je wilt natuurlijk zo min mogelijk zonder werkende internetverbinding zitten. Nu kun je sowieso eens gaan rondkijken of je überhaupt niet een goedkoper zakelijk internetabonnement elders kunt afsluiten om geld te besparen, maar voor goed, stabiele internet kun je ook overstappen op glasvezel internet. Mits dit op jouw bedrijfslocatie al mogelijk is, natuurlijk. Dat controleer je door online de postcode check te doen. Glasvezel internet is een stuk sneller dan kabelinternet en ook aanzienlijk stabieler, in die mate dat je je kunt afvragen of het nog wel nodig is om er een zakelijk abonnement voor af te sluiten.