Sinds de financiële crisis van 2008 en volgende jaren maakte ook vastgoed een stevige duikeling. Maar de markt heeft zich hersteld, hoewel veel beleggingsadviseurs nog altijd huiverig zijn om erin te beleggen. Huib Boissevain is CEO van Annexum. Hij legt uit waarom beleggen in vastgoed juist een heel zekere belegging is.

Als we kijken naar beleggen in vastgoed in het laatste decennium, welke ontwikkelingen vallen u dan op?

“Opvallend is dat in de crisis van 2008 en daaropvolgende jaren een negatieve hoofdrol was weggelegd voor vastgoed. Hoewel de markt zich de afgelopen jaren keurig heeft hersteld, zijn veel beleggers nog altijd wat huiverig om erin te investeren. Dat zie je ook bij beleggingsadviseurs. Terwijl vastgoed een ideaal beleggingsproduct is om bijvoorbeeld pensioenverplichtingen af te dekken. Dit blijkt ook uit studies. Zo’n 50 procent van de beleggingen wereldwijd is in vastgoed en dat zou een goed percentage zijn voor een gemiddelde beleggingsportefeuille. In Nederland komen de meeste beleggers daar niet aan en dat is vreemd.”

Zorgvastgoed floreert dankzij particuliere beleggers

Huib Boissevain

Kunt u dat verder toelichten?

“Als je de grote beleggingscategorieën naast elkaar zet, dan hebben we allereerst obligaties. De rente zal niet verder zakken, wel stijgen. Dat geeft lagere koersen op obligaties. Voor aandelen geldt dat er momenteel veel gecorrigeerd wordt. Vastgoed onttrekt zich daar aan en heeft ook niet zo’n korte cyclus als aandelen. Het is tegenstrijdig dat beleggingsadviseurs enerzijds zeggen dat je moet kijken naar de lange termijn en tegelijkertijd dat je met vastgoed niet zo flexibel en snel kunt handelen. Let wel: voor wie wil zijn vastgoedfondsen prima te verhandelen, maar de meeste beleggers kiezen ervoor om inderdaad voor die lange termijn te gaan.”

Wat zijn belangrijke overwegingen om nu in vastgoed te beleggen?

“Als je kijkt naar de marge van het netto rendement van beleggen in zakelijk vastgoed ten opzichte van de huidige rente, dan is dat historisch hoog. Inclusief de kantorenmarkt, waar veel beleggers wat negatief over oordelen. Ook in grote delen van de woningmarkt. De rendementen zijn zoals je zou mogen verwachten. Kort gezegd: de inkomstenstroom is stabiel en de huren en daarmee de waarde van het vastgoed stijgen. Beleggingen in supermarkten bijvoorbeeld zijn bijzonder stabiel. Er is weinig tot geen leegstand en de netto rendementen zijn uitstekend. Wij kopen supermarkten aan met netto rendementen tussen de 5 en 6 procent, gefinancierd met een rente van 2 procent of nog iets lager. Dan krijg je rendementen van 8 procent en hoger.”

Hoe doe je het goed en wat kan uw organisatie daarbij betekenen?

“Een goede invulling van een beleggingsportefeuille is altijd afhankelijk van persoonlijke behoeften en interesses. Beleggen in vastgoed is voor de lange termijn, dus als je geld binnen een afzienbare tijd wilt gebruiken, dan kun je beter beleggen in andere zaken met een goed rendement. Bij Annexum gaan we echt voor de lange termijn, maar ook voor vastgoed geldt dat het een kwestie van opletten blijft. Beleggen in vastgoed is niet makkelijk om zelf te doen, anders dan bij aandelen. Voor een goede vastgoedbelegging ben je enkele maanden bezig voordat je het helemaal onderzocht en gekocht hebt. Ik zie dat als een extra waarborg voor beleggers: er is uitgebreid onderzoek gedaan voor de aankoop en het zijn rustig, meer overwogen, genomen beslissingen. Het vraagt om specialistische kennis en die hebben wij bij Annexum.”

Meer informatie
www.annexum.nl