Drones zijn onbemande luchtvaartuigen die op afstand bestuurd worden, en die erg handig zijn voor het maken van foto’s en video’s. Door de vele ontwikkelingen kunnen de drones ook voor andere activiteiten ingezet worden. Iets wat steeds vaker gebeurt.

Waar men drones eerst als vrijetijdsbesteding zag, worden ze nu al een aantal jaar voor serieuzere zaken gebruikt. Bijvoorbeeld voor militaire doeleinden, beveiliging en hulp- en dienstverlening. Maar wat zijn de innovatieve toepassingen van drones waar we de komende tijd meer van kunnen verwachten?

1. Drones die zien en denken

Het “zicht” van drones, en daarmee dus het voorkomen van botsingen, was een belangrijk focuspunt in 2016 en heeft de weg gebaand voor een nieuwe generatie. Deze nieuwe drones kunnen zien en denken en daar zijn al een paar recente voorbeelden van te noemen. De Chinese Yuneec Typhoon H heeft bijvoorbeeld een RealSense 3D-camera die een 3D-map van de omgeving kan maken. Dit is natuurlijk erg handig voor navigatiedoeleinden, maar er kan zoveel meer mee gedaan worden.

Ook zijn er modellen van drones die sensoren gebruiken om obstakels waar te nemen. De Inspire 2 van het Chinese technologiebedrijf DJI, heeft bijvoorbeeld een infraroodsensor om botsingen in kleine ruimtes te voorkomen. Door verschillende sensoren te combineren met kunstmatige intelligentie komen er steeds meer handige toepassingen voor drones.

2. Bezorgdrones

Grote bedrijven als Google en Amazon roepen al tijden dat ze drones gaan inzetten voor het bezorgen van producten, maar de techniek is nog niet ver genoeg ontwikkeld om dit geheel veilig uit te voeren. Daarnaast zijn er juridische obstakels zoals privacywetgeving die deze ontwikkeling in de weg staan. Een drone moet namelijk nu nog in het zicht van de bestuurder blijven, en mag bijvoorbeeld niet overal opnames maken.

Toch lijkt er dit jaar meer vaart in de ontwikkeling te komen doordat zowel Google als Amazon verschillende patenten hebben aangevraagd. Google heeft bijvoorbeeld een patent op een speciaal landingsplatform en Amazon wilt oplaadpunten op lantaarnpalen plaatsen.

3. Medische drones

In ontwikkelingslanden worden drones al veel gebruikt om hulpbehoevenden van voedselvoorraden en transfusiebloed te voorzien. Maar drones kunnen ook worden toegepast voor andere medische doeleinden. Bijvoorbeeld het rondbrengen van medicijnen in ziekenhuizen en het maken van opnames in de operatiekamer.

Wanneer drones verder ontwikkeld zijn kunnen ze ook ingezet worden voor reanimaties. Een drone met een defibrillator kan namelijk vaak veel sneller ter plaatse zijn dan een ambulance. Dit werd al in 2014 onderzocht door de Technische Universiteit Delft, waaruit bleek dat het de overlevingskans van 8 procent naar 80 procent kan verhogen.

4. Industriële drones

Industrieel gebruik van drones wordt ook steeds vaker toegepast. Denk hierbij aan het inspecteren van vliegtuigen, stroomkabels en offshore windturbines. Zo zijn er drones met thermische beeldcamera’s geïntroduceerd die onder andere toegepast kunnen worden in de bouwsector om isolatiegebreken te detecteren. Dit is ook mogelijk voor gas- en olielekken in de energie-industrie.

In 2015 kwam de Technische Universiteit Eindhoven al met de eerste industriële drone, die inspecties kan uitvoeren bij chemie- en offshorebedrijven. Hierdoor hoeven er geen steigerwerkers of industriële klimmers meer in te huren.

5. Agrarische drones

In de agrarische sector worden drones al gebruikt om gewassen te besproeien met water, pesticiden en meststoffen. Maar door drones ook in te zetten voor bodemscans en plantmonsters kan de landbouw met veel meer efficiëntie en precisie uitgevoerd worden. In Nederland wordt er al veel onderzoek gedaan naar deze vorm van precisielandbouw, waarbij drones bijvoorbeeld stikstofmetingen uitvoeren bij gewassen.

Onderzoeker Frits van Evert is hier bijvoorbeeld mee bezig, hij is een expert precisielandbouw van Wageningen University & Research. “Zo’n drone kun je gebruiken om de toestand van het gewas van een afstandje te meten, en daarmee kun je zien hoeveel biomassa er op het veld staat. Zo kan je zien hoe hard het gewas gegroeid is en hoeveel stikstof het gewas heeft opgenomen.”

Dit wordt nu ook weleens gedaan met satellietdata, maar dat is niet altijd even handig in Nederland. “In Nederland heb je natuurlijk veel te maken met wolken waardoor een satelliet niet werkt. Daarom kijken we nu naar drones omdat dat door professionele bedrijven als dienst geleverd kan worden. Hier heeft de teler dus verder geen omkijken naar en dat werkt gewoon goed.”