De wens om Bitcoin te kopen behoeft voor veel investeerders geen uitleg. De oorspronkelijke crypto-valuta is meer dan tien jaar geleden het financiële landschap binnengedrongen en dit heeft veel teweeg gebracht. Voor velen zorgt het onderwerp voor verwarring, opwinding maar ook scepsis. Vroege investeerders hebben veel geld verdiend met Bitcoin en voor veel beleggers is het nog steeds een fascinerend goed. Maar wat is Bitcoin precies en hoe werkt het? 

Bitcoin kopen (Beleggen)

Cryptomunten zijn voor veel mensen nog onbekend om in te beleggen, maar ze zullen niet meer verdwijnen. Bitcoin is de bekendste cryptomunt en zal waarschijnlijk in waarde blijven stijgen. De munt heeft namelijk een oplage van 21 miljoen en is hierdoor beperkt. Daarnaast is er bij Bitcoin sprake van een decentralisatie. 

Hoe zit het nu precies met beleggen in Bitcoin?

Bij ‘normaal’ beleggen is er sprake van diverse gecentraliseerde factoren. Als je aandelen van Philips koopt ben je afhankelijk van de acties en prestaties van het bedrijf. Bijvoorbeeld de winst die ze maken, het aantal nieuwe producten dat ze lanceren en soms zelfs de schandalen die plaatsvinden. De prijs van een aandeel is dus direct afhankelijk van de prestaties van Philips. Bij het beleggen in Bitcoin is dit geheel anders. Hier is de prijs niet afhankelijk van werknemers, winst of de bedrijfsvoering. Bitcoin is namelijk helemaal geen bedrijf. Je zou Bitcoin kunnen vergelijken met grondstoffen als goud en zilver. Dit betekent dat hoe meer vraag er is naar Bitcoin en hoe minder aanbod, hoe meer de prijs zal stijgen. Want ook hier geldt de regel, hoe zeldzamer de grondstof, hoe hoger de prijs. 

Wat is Bitcoin?

Bitcoin werd gecreëerd door een onbekende groep ontwikkelaars onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto en ontwikkelde zich tot een vernieuwend elektronisch betaalsysteem. Dit systeem is ontworpen om een gedecentraliseerd alternatief te bieden voor de traditionele, door de overheid uitgegeven fiatvaluta. Wil je meer weten over Bitcoin kopen? Kijk dan op de website van Beste Bank. 

Voor- en nadelen van Bitcoin kopen

Voordelen van Bitcoin kopen

  • Bitcoin wordt steeds meer aanvaard als een gewone betaalmethode;
  • Bitcoin is gemaakt in kleinere hoeveelheden en heeft hierdoor meer waarde;
  • De oorspronkelijke voordelen ten opzichte van fiatvaluta’s blijven bestaan: lage internationale transactiekosten, decentralisatie en privacy.

Nadelen van Bitcoin kopen

  • Enorme volatiliteit trekt handelaren aan, maar kan kopers nerveus maken;
  • Bitcoin heeft nu veel vergelijkbare opvolgers, waarvan een aantal zelfs op sommige punten een verbetering laten zien. Dit kan in de toekomst een negatieve invloed hebben op de waarde van Bitcoin.
  • Bitcoin heeft onlangs negatieve kritiek gekregen vanwege de invloed op het milieu door de energie-intensieve mining van computers.

Hoe werkt Bitcoin kopen?

Bitcoin is afhankelijk van een gedecentraliseerd netwerk van “miners” die samen in het Bitcoin-netwerk de bevoegdheid geven om online transacties te verifiëren. Bitcoin Mining gebruikt krachtige computers om uiterst complexe wiskundige problemen op te lossen. Dit geavanceerde netwerk creëert een betalingssysteem dat functioneert zonder de noodzaak van een gecentraliseerd toezicht. Als belegger kun je gebruik maken van een crypto-handelsbeurs dit maakt het handelen in Bitcoin bijzonder makkelijk. Wil je meer weten over het handelen in cryptovaluta? Lees het Bitvavo review om meer te weten te komen over dit handelsplatform.