Wie scrum of agile wil werken, moet wel weten waarom hij dat doet. Scrum werkt niet voor iedereen en een duidelijk doel dat breed gedragen wordt is noodzakelijk. Michael Franken van Zilverline vertelt over de kansen en valkuilen van scrum ondernemen.

Wanneer is agile of scrum een juiste keuze?

“Het verschilt per bedrijf of agile of scrum ondernemen echt gaat werken. Ten eerste: scrum moet het middel zijn om een doel te bereiken en geen doel op zich. Denk dus goed na over wat je wilt bereiken en met wie. Enkel de gedachte ‘ik moet gaan scrummen, want iedereen doet het’ is geen goede basis. Ten tweede moet de noodzaak tot verandering nadrukkelijk aanwezig zijn. Veel bedrijven hebben tegenwoordig de tijd en het geld niet meer om een jaar lang aan een propositie te werken. Ook zie je organisaties waarbij het een paar keer misgaat tot het besef komt dat er iets moet veranderen. Scrum is dan voor velen de oplossing.”

In wat voor structuur?

“Een vloeibare. Afgebakende afdelingen binnen een bedrijf zijn vaak stroef. Proposities moeten langs veel verschillende lagen, met lange wachttijden tot gevolg. Ga je agile of scrum ondernemen, zullen die afdelingen zich gaan omvormen tot meerdere multidisciplinaire teams. Vaak hebben werknemers dan eerst het idee alleen maar ‘dommer’ te worden. Ze hebben immers niet meer de mogelijkheid om continu te sparren en samen te werken met hun vakgenoten. Als je in korte cycli gaat werken, is het bovendien onvermijdelijk dat er initieel dingen fout gaan. Het is dan ook belangrijk dat het managementteam duidelijkheid schept in de ruis en uitlegt waarom verdedigers ineens moeten aanvallen en middenvelders op doel moeten.”

Waar moeten organisaties zich vervolgens bewust van zijn?

“Dat ze klein moeten beginnen. Vooral lichtgewicht starten en zo min mogelijk vooraf invullen. Organisaties zullen dan vanzelf merken dat er een rode draad ontstaat waarlangs een agile werkvorm ontwikkeld kan worden. De succesvolste producten komen niet zelden voort uit de kleinste proposities. Waarom vooraf al nadenken over wat de klant allemaal wil, als je ook je platform online kan zetten, een goede fles kan openen en achterover leunend kan kijken wat jouw bezoeker allemaal doet?”

Wat voor rol speelt software hierin?

“Software biedt de mogelijkheid een businessidee op een snelle manier om te zetten in een concreet product. Met een beetje software kun je een aantal partijen al koppelen en gezamenlijk iets op de markt zetten. Ook hier geldt weer: denk vooral niet te ver na. Te slim willen zijn, is het domste wat je kunt doen. Vergelijk het met de bouw van een campus. Je kunt vooraf in een ontwerp vastleggen waar de paden moeten gaan lopen, maar je kunt ook gewoon gras zaaien en afwachten waar het platgelopen wordt.”

Wat kunnen jullie betekenen?

“Wij zitten op het puntje van onze stoel bij een goede businesscase van een ondernemer die snel aan de slag wil. Binnen een paar weken kunnen we met een klein team van software developers een heel platform uit de grond stampen. Dat gebeurt heel proefondervindelijk: wat werkt en wat niet? Wij bouwen geen software die je na een tijdje weer weg kunt gooien, we maken van ondernemers product owners. Met passie en liefde voor het vak verzorgen we daarnaast trainingen en consultancy. Scrum en agile vergen moed, lef en transparantie. Dat kan soms moeilijk zijn, maar samen krijgen we heel veel voor elkaar.”

Meer informatie? Email: info@zilverline.com