Op een efficiënte manier gebruikmaken van licht in een kantoorpand kan een vastgoedeigenaar een grote kostenbesparing opleveren. Het gebruik van ledlampen in combinatie met sensoren kan hieraan bijdragen, vertelt Nick van de Klundert, marketing- en communicatiemanager bij Klemko.

Welke rol speelt licht bij het verduurzamen van een pand?

“Qua energiebesparing speelt licht een grote rol. Niet alleen heeft het soort licht invloed; led-licht verbruikt minder energie dan gewone lampen, maar ook het lichtgebruik zelf kan veel verschil maken. Als je bijvoorbeeld kijkt naar verlichting in kantoorpanden, die staat vaak de hele dag aan. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook écht een kostenpost voor het bedrijf.”

Hoe kan dit voorkomen worden?

“Door lichtmanagement. Hier wordt onder verstaan het op de juiste manier doseren van licht. Dit kan door bijvoorbeeld het ophangen van sensoren. Om ervoor te zorgen dat lampen niet onnodig aanstaan, heb je bewegingssensoren en aanwezigheidssensoren. De eerste vind je met name buiten, wanneer bijvoorbeeld iemand langs een gebouw loopt, springt een lamp aan. De tweede zijn geschikt voor in een kantoorpand, waar ze de aanwezigheid van mensen in een ruimte kunnen detecteren. Deze sensoren zijn erg gevoelig en werken met infrarood, waardoor het bewegen van een pink al voldoende is om ervoor te zorgen dat de lampen in een ruimte aan blijven staan. Lichtmanagement kan daarnaast worden ingezet om de hoeveelheid en het soort licht in een ruimte te beheersen. Zo kan door middel van sensoren worden gemeten hoeveel licht er binnenkomt in een ruimte, en kan de hoeveel licht van lampen hierop worden aangepast.”

Wat kunt u zeggen tegen bedrijven die nog twijfelen?

“De kostenbesparing geldt niet alleen op energieniveau. Wij werken altijd met ledverlichting en die gaat zo 25 jaar mee. Zodoende wordt er ook op de kosten van onderhoud bespaard. Onze adviseurs, die allen een lichtopleiding hebben gevolgd, adviseren over de juiste lichtkeuzen voor het bedrijf. Iedereen die nog twijfelt, kan langskomen en rondlopen door ons belevingscentrum. Hier hebben wij allerlei lichtscenes nagebouwd, waardoor men kan zien en voelen wat goed lichtmanagement kan doen.”

JLL

Meer informatie
Klemko Techniek is gespecialiseerd in aansluittechniek, lichtbesturing, ledverlichting en installatietechniek.
info@klemko.nl
088-0023300