Het verduurzamen van vastgoed gaat verder dan de manier van bouwen. Ondanks dat er tijdens de bouw van een pand vaak nog niet aan gedacht wordt, maakt slopen een groot onderdeel uit van dit proces, vertelt Maarten Lek, oprichter van lek-sloopwerken. “Om deze reden moet de sloopaannemer veel eerder bij het proces betrokken worden dan nu veelal gebeurt.”

De sloopaannemer is dus al bij de start van de bouw belangrijk?

“Dat klopt. Wanneer men een duurzaam pand wil bouwen, of een bestaand pand wil verduurzamen, moet er vaak eerst gesloopt worden. Slopen neemt dus een grote rol in. Daarom is het belangrijk dat dit op een duurzame manier gebeurt: materialen van het bestaande pand moeten zo veel mogelijk hergebruikt worden en het demonteren van die materialen moet op een duurzame manier gebeuren. Door ons vroeg in het proces te betrekken, kunnen wij eerder in kaart brengen welke materialen direct hergebruikt en/of verkocht kunnen worden. Het hergebruik van materialen is dan niet alleen beter voor het milieu, het bespaart de pandeigenaar ook kosten.”

Hoe ziet jullie werk er in de praktijk uit?

“We gaan eerst onderzoeken welke materialen we in zijn geheel kunnen verwijderen en verkopen voordat we beginnen met slopen. Materialen zoals hout, ijzer, metalen, puin, isolatiemateriaal en plastic komen bij een sloop vrij. Doordat wij gebruikmaken van nieuwe technologieën zijn wij in staat om meer dan 95 procent van het sloopafval te hergebruiken. Zo breken wij puin op tot gecertificeerde bouwstoffen, malen we hout fijn voor de spaanplaatindustrie en wordt kunststof gebruikt als toeslag voor nieuwe kunststofproducten. Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom betekent duurzaam slopen voor ons meer dan ‘enkel’ het scheiden en hergebruiken van de sloopmaterialen.”

Kunt u dat toelichten?

“Naast het hergebruiken van materialen dragen wij er zorg voor dat de CO²-uitstoot tijdens het sloopproces minimaal is. Om dit mogelijk te maken, rijden we met zuinige energieklasse A auto’s, is ons machinepark voorzien van emissiearme hybride motoren en zijn onze machines uitgevoerd met roetfilters. Daarnaast zijn deze machines voorzien van sproei-installaties welke gebruikt worden om het stofoverlast tot het minimum te beperken. Door onze inspanningen zijn wij gecertificeerd volgens de beoordelingsrichtlijn Veilig en milieukundig slopen (SVMS-007) met een certificering conform niveau 3 van de CO²- prestatieladder.”

Meer informatie?
lek-sloopwerken.nl
info@lek-sloopwerken.nl
0348-688843