‘Lang durend’ en ‘weinig aan slijtage of bederf onderhevig’. Het zijn de eerste twee Dikke Van Dale-definities van het woord duurzaam, een concept dat Aaldrik Pultrum het afgelopen jaar flink heeft beziggehouden. Met het oog op de klimaatdoelstellingen ging hij als ervaren speler in de kantoormeubilairbranche op zoek naar een manier om bij te dragen aan het verminderen van het grondstofverbruik. Met zijn onlangs gelanceerde groene kantoorconcept Circufair hoopt hij een impact te maken. “Als je dingen wil veranderen, zul je dingen anders moeten doen dan in het verleden gangbaar.”

U heeft zich aardig in duurzaamheid verdiept. Wat is uw kijk op het onderwerp?
“Ik merk dat termen zoals duurzaam en cradle-to-cradle veel gebezigd worden, maar helaas vaak meer om goede sier te maken. Daadwerkelijk de daad bij het woord voegen blijft uit, omdat bedrijven er veelal (nog) niet op zijn ingericht. De processen van een bureaustoelenfabrikant zijn niet ontworpen om een stoel in zijn geheel terug te nemen en te re- of upcyclen. En doe je dat wel, dan komen bij het demonteren en gescheiden afvoeren van componenten weer transportbewegingen en energieverbruik kijken.”

Hoe kan het anders?
“Door op een andere manier recht te doen aan het woord duurzaam. Het begint bij een kwalitatief hoogwaardig product dat lang meegaat. Wanneer je het vervangmoment uitstelt, heb je minder grondstoffen en transportbewegingen nodig. Dat is ook het eerste uitgangspunt van Circufair: klanten krijgen standaard acht jaar garantie op het meubilair. Gaat er in die periode iets stuk, dan repareren of vervangen we dat gratis binnen vijf werkdagen. Na de garantieperiode blijft de service hetzelfde, maar betaalt de klant naar gebruik. Met name de snelle reparatieservice draagt eraan bij dat meubels altijd functioneel en netjes zijn, wat onnodige vervanging voorkomt. Iedereen is tegen het weggooien van dingen die nog goed zijn.” “Wanneer je het vervangmoment uitstelt, heb je minder grondstoffen en transportbewegingen nodig.”

De snelheid van de reparatieservice heeft te maken met het beperkte assortiment. Wat is de gedachte hierachter?
“We hebben een concept ontwikkeld waarbij de kleurstelling en variatie bewust erg beperkt zijn. Bureaubladen zijn wit met een groen randje en we leveren maar vier modellen bureaustoelen, vier modellen vergaderstoelen en zes modellen kantinestoelen. Die hebben allemaal een basiskleur, met dat groene randje, zodat herkenbaar is dat het bij het duurzame concept hoort. Door de kleurstelling te beperken, verminder je de trendgevoeligheid en dus het ‘bederf’. Want als je na 15 jaar een ander printje leuk vindt, wil je ander meubilair. Onze klanten zullen er dus achter komen dat het beperken van de keuze juist verduurzaming tot gevolg heeft. Om toch een mooi geheel te garanderen, kunnen wij (van tevoren) langskomen met een interieurstylist die adviseert over het algemene kleurgebruik op de werkplek.” “Onze klanten zullen er dus achter komen dat het beperken van de keuze juist verduurzaming tot gevolg heeft.”

Het concept is sinds een paar maanden op de markt. Hoe ziet u de toekomst?
“Met dit concept erbij hebben we twee bedrijven. Met Goedkopekantoorinrichting.nl nemen we oud meubilair in, knappen het op en zetten het weer in. Met Circufair bieden we meubels met een lange levensduur. Beide passen bij mijn visie van duurzaamheid: iets een lang leven geven. Daarom is het voor de eigenaar van een kantoorpand ook niet logisch om nu meteen alles leeg te halen en te vervangen door dit concept. Het hoeft niet allemaal tegelijk, want over vijftien jaar kunnen wij dezelfde werkplekken bijleveren – in dezelfde kleur en stijl.”

Meer informatie
www.circufair.nl/