Als ondernemer merk je ieder dag weer hoe belangrijk goed personeel is. Niet alleen het huidige personeel, maar ook het toekomstige personeel moet een goede match zijn met het bedrijf. Zeker wanneer er sprake is van personeelstekorten kan het vinden van nieuw personeel lastig zijn. Wanneer het gaat om hoog gekwalificeerd personeel, zoals financiële accountants, gespecialiseerde artsen of hoge functies binnen de ICT vist eigenlijk ieder bedrijf in dezelfde vijver. Het vinden van hoog gekwalificeerd personeel kan dan een enorme opgave zijn. Wil je graag de juiste persoon voor die ene belangrijke positie vinden? Dan kan het zinvol zijn om eens te kijken naar executive search bureaus. Deze bureaus zijn gespecialiseerd in het vinden van hoogopgeleid personeel en het koppelen van de juiste mensen aan de juiste banen. 

Wat kan een executive search bureau voor je doen?

Het koppelen van het juiste personeel aan de juiste banen klinkt natuurlijk als muziek in de oren van menig ondernemer. En dat is nu ook precies wat een executive search bureau doet. Tijdens het proces van een executive search wordt er op detailniveau gezocht naar de juiste kandidaat. Voordat dit proces start vind er eerst een uitgebreide intake plaats tussen de organisatie en het executive search bureau. De vraag die hierbij centraal staat is wat de ideale kandidaat moet kunnen en wat de functie precies inhoudt. Na deze intake zal de recruiter op zoek gaan naar de juiste persoon. Dit kan binnen een eigen netwerk zijn, maar ook buiten de standaard netwerken. De recruiter zal een aantal kandidaten selecteren, gesprekken voeren en uiteindelijk de beste kandidaat voordragen aan de organisatie. Passen de organisatie en de kandidaat bij elkaar? Dan is het proces geslaagd. Passen de organisatie en de kandidaat niet, of niet voldoende, bij elkaar, dan volgt er een uitgebreide evaluatie en wordt het zoekprofiel mogelijk aangepast. Vervolgens gaat de zoektocht verder totdat de juiste kandidaat uiteindelijk gevonden wordt. 

Wat zijn de voordelen van executive search bureaus? 

Je vraagt je nu misschien af wat het verschil is tussen een executive search bureau en een standaard wervings- en selectiebureau. Deze vraag is geheel terecht, want qua proces scheelt het niet zo heel veel. Wel is het belangrijk om te weten dat executive search zich vaak richt op hoogopgeleid personeel dat vaak al is voorzien van banen of contracten. De vijver waarin gezocht moet worden is dan veel kleiner en vaak worden er ook specifieke eisen gesteld aan een kandidaat. De zoektocht is hiermee veel diepgaander dan een standaard wervingsbureau. Als je als organisatie te kampen hebt met een personeelstekort en je wilt graag specifieke functies die bestemd zijn voor hoogopgeleid personeel vullen, dan is het zeker verstandig om eens te kijken naar de mogelijkheden van het inschakelen van een executive search bureau. Een dergelijk proces kent namelijk tal van voordelen zodat je altijd zeker weet dat je de juiste persoon op de juist functie kan plaatsen. 

Executive search bureaus kunnen dus zeker een goede oplossing zijn als je een vacature maar niet gevuld krijgt. Met het plaatsen van de juiste mensen op de juiste posities werk je aan een stabiele organisaties waarbij de doorstroom van personeel relatief klein is. En dat is natuurlijk wat je uiteindelijk wilt bereiken.