Ben jij op zoek naar die leuke nieuwe baan en spannende uitdaging? Maar heb je geen idee waar je moet starten? Een nieuwe baan vinden kan lastig zijn. Wij geven je tips!

1.  Ontdek welke baan bij je past

Iedereen wil graag plezier en voldoening uit z’n werk halen. Wanneer je je baan leuk vindt, zul je succesvoller en gelukkiger zijn. Maar wat past nou eigenlijk echt bij jou? Wil je werken bij een callcenter, de bakker of een IT-bedrijf? Zo kom je erachter!

Wat vind je belangrijk in een werkgever?

Voordat je gaat zoeken naar een baan is het slim om na te denken waar je ideale werkgever aan moet voldoen. Welke voorwaarden zijn voor jou belangrijk? Wil je flexibel kunnen werken, zelfstandig of juist in een team? Is een hoog salaris het belangrijkst of vind je andere voorwaarden belangrijker? Wil je dat je werk bijdraagt aan een betere samenleving of het bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel heeft? Denk na over wat voor soort bedrijf past bij jouw overtuigingen.

Kijk naar je persoonlijkheid en vaardigheden

Wat zijn jouw beste vaardigheden? Kun je goed samenwerken, ben je erg stressbestendig of is klantvriendelijkheid je grote talent? Wanneer jij je sterke kanten kent, kun je beter de baan vinden die bij je persoonlijkheid past.

De mogelijkheid tot ontwikkelen

De mogelijkheid om je te kunnen ontwikkelen geeft veel voldoening. Wanneer je solliciteert, kijk dan of er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn binnen het bedrijf of dat opleidingen mag volgen. Op deze manier kun je blijven leren en jezelf blijven ontwikkelen.

2.   Zorg voor een goed cv

Voordat je begint met het zoeken naar een nieuwe baan is het belangrijk om een volledig en up-to-date cv te hebben. Je kunt ook een basisopzet maken voor een sollicitatiebrief, die je gedeeltelijk per vacature aanpast. Op deze manier ben je ready-to-go wanneer je die droomvacature ziet.

3.  Social media

Wanneer je solliciteert, kijkt je potentiële nieuwe werkgever meestal wel even op je LinkedIn pagina. Zorg ervoor dat je deze bijwerkt. Je social media kan een goed visitekaartje zijn en in je voordeel werken tijdens je sollicitatieprocedure. Wanneer je een volledig LinkedIn profiel hebt, komt het ook vaak voor dat je door werkgevers wordt benaderd. Zorg ook dat privé-beeldmateriaal op andere social media kanalen niet een verkeerd beeld kan geven.

4.  Zoeken naar vacatures

Na de voorbereiding is het tijd om te gaan zoeken naar leuke vacatures. Het internet is hier de perfecte plek voor. Er zijn talloze websites die je helpen zoeken naar een baan bij jou in de buurt. Zo Google je bijvoorbeeld op ‘vacatures in Maastricht’ en krijg je vele potentiële banen voorgeschoteld. Ook kun je je netwerk en LinkedIn gebruiken bij het zoeken naar de perfecte baan.

5.   Open sollicitatie

Heb je een organisatie gevonden die helemaal bij je past, maar zijn er geen vacatures? Stuur dan een open sollicitatie. Wie weet heeft het bedrijf toch een plekje voor je en zo niet zullen ze waarschijnlijk aan je denken wanneer er weer een opening komt.

6.  Je sollicitatiegesprek

Wanneer je de juiste vacature hebt gevonden, je cv en je sollicitatiebrief hebt opgestuurd, is het wachten op het goede nieuws. Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Dit is een belangrijk moment waarop je de juiste eerste indruk moet achterlaten. Zorg ervoor dat je je goed voorbereid op dit gesprek. Verdiep je in het bedrijf en de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens het gesprek en kun je goed vertellen waarom jij de perfecte kandidaat bent voor deze baan. Bereid veel voorkomende vragen voor. Het is belangrijk om zelfverzekerd maar ontspannen over te komen, op je misschien wel toekomstige collega’s.

Wij wensen je veel succes bij het vinden van de baan die bij jou past!