Als het goed gaat met je bedrijf, kun je gedachten ontwikkelen om uit te breiden naar het buitenland. Daar kan immers ook markt zijn voor jouw producten of diensten. Maar dat is natuurlijk wel een hele onderneming. In het buitenland wordt in de meeste gevallen een andere taal dan het Nederlands gesproken, en er zal hoe dan ook een cultuurverschil zijn dat je zeker niet moet negeren als je er een succesverhaal van wilt maken. Je kunt immers niet als een olifant door de porseleinkast gaan en verwachten dat dat lokaal op prijs gesteld wordt. Je moet ter plekke de juiste mensen hebben om er een succes van te maken. Hoe kun je het rekruteren van personeel voor je buitenlandse vestiging aanpakken?

Uit handen geven

De gemakkelijkste optie is om het rekruteren van personeel uit handen te geven aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in bijvoorbeeld international sales recruitment. Zij zoeken lokaal de beste mensen om van jouw buitenlandse vestiging een succes te maken. Daarvoor hebben ze hun eigen kanalen, netwerken en methodes waar jij zelf niet over beschikt. Ook kan zo’n bedrijf je wegwijs maken in de cultuurverschillen en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Zo kun je het meest zeker zijn van een succesvolle start over de grens. Maar daar hangt uiteraard wel een prijskaartje aan dat je ervoor over moet hebben. Dat kan zich uiteraard wel terugbetalen in een succesvolle onderneming in het buitenland.

Zelf in Nederland rekruteren voor de nieuwe vestiging

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf in Nederland personeel te gaan rekruteren voor jouw nieuwe vestiging in het buitenland. Je zoekt dan specifiek mensen die de lokale taal tot in de puntjes beheersen en het liefst zelfs ervaring hebben met zakendoen in het land in kwestie. Dan heb je volledig zelf in handen wie je selecteert om jouw werknemer te worden. Echter moet je je wel realiseren dat geschikte kandidaten waarschijnlijk schaars zullen zijn en dat het wel eens heel veel moeite zou kunnen kosten om ze te vinden.

Afbeelding met persoon, binnen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Huidige personeel klaarstomen

Je kunt er ook voor kiezen om aan het nieuwe avontuur te beginnen met personeel dat je al in huis hebt. Je moet dan kandidaten selecteren die ook daadwerkelijk oren hebben naar een avontuur in het buitenland. Dat zijn er mogelijk niet veel, maar het is zeker niet uitgesloten dat je mensen kunt vinden die het bedrijf al door en door kennen en een belangrijke rol kunnen en willen spelen in het van de grond krijgen van je nieuwe buitenlandse vestiging. Deze kandidaten kun je dan gaan klaarstomen voor hun nieuwe baan door ze onder andere te laten leren over de lokale (zakelijke) cultuur. Ook moet men op z’n minst op een opfriscursus voor de beheersing van de lokale taal. Het gevolg van deze werkwijze is wel dat je voor je huidige vestiging in Nederland nieuw personeel moet gaan aantrekken om de lege plekken op te vullen.

Linksom of rechtsom blijft het een avontuur dat verschillende kanten op kan gaan. We kunnen je alleen maar aanraden om het zorgvuldig voor te bereiden en de culturele verschillen scherp in acht te nemen.