Als leidinggevende ben je een bepaald voorbeeld aan je medewerkers. Je bent namelijk verantwoordelijk voor het behalen van bepaalde doelen, maar het is belangrijk deze doelen op een fijne manier te behalen. Werknemers willen een leidinggevende die meedenkt, maar wel de touwtjes een beetje loslaat zodat de medewerkers de ruimte krijgen om zelf dingen aan te dragen. Het is belangrijk dat werknemers voelen dat je ze vertrouwt. Je kunt eventueel wel wat bijsturen indien nodig. Hoe je dit doet, lees je hieronder in het artikel.

Communiceer vriendelijk, maar wel duidelijk

Je kunt het je als leidinggevende niet veroorloven om onduidelijk te communiceren naar je team. De resultaten vallen of staan met de communicatie skills van de leidinggevende. Draai niet om dingen heen. Zeg wat je moet zeggen, maar doe dit wel op een vriendelijke manier. Je wilt iemand niet kwetsen. Als je dingen niet meteen aanpakt, dan blijven de dingen sudderen en dat levert frustraties op. Mocht je vinden dat er ruimte voor verbetering is wat betreft de communicatie, dan kun je je hierin laten scholen. Als je als werknemer ineens doorgroeit naar een managers functie, kan het fijn zijn om je hierin te scholen. Je kunt er dan voor kiezen om de operationeel manager opleiding te volgen.

Geef het goede voorbeeld

Heel belangrijk: geef zelf het goede voorbeeld! Zorg ervoor dat je gemotiveerd op de werkvloer staat, dat je enthousiast en vriendelijk bent, altijd bereid om anderen te helpen en vermijd laks gedrag. Ga zeker niet in je kantoor stiekem spelletjes spelen op je telefoon, maar wees proactief. Werknemers volgen automatisch de energie van de leidinggevende. En je wilt enthousiaste mensen op de werkvloer, dit werkt door binnen het team. De sfeer wordt beter en daardoor wordt er ook beter gewerkt.

Geef complimenten aan je medewerkers

Om de sfeer goed te houden, is het heel erg belangrijk dat je regelmatig complimenten geeft. Let op: je moet ze wel echt menen. Benadruk niet altijd wat er eventueel beter kan, maar benoem zoveel je kunt de punten die goed gaan. Hiermee stimuleer en motiveer je je werknemers en ze zijn daardoor bereid om een stapje harder te lopen voor je. Blije en gemotiveerde werknemers zijn aanstekelijk voor de positieve sfeer binnen het team.

Volg een cursus leiding geven

Hoewel sommige mensen echt geboren leiders zijn, hebben anderen een steuntje in de rug nodig. Bij cbt resultaat uit opleiden kun je de opleiding tot operationeel manager volgen. Je leert hier niet alleen hoe je een goede manager moet zijn, maar ook hoe je de organisatie leidt. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor een succesvol en veilig verloop van de operatie.  En dat niet alleen: je moet ook de andere afdelingen sturen, denk bijvoorbeeld aan de technische dienst, logistiek en de inkoop afdeling. Tevens moet je productiecijfers kunnen analyseren en verbeterplannen kunnen maken.