Als ondernemer ben je jouw personeel ongetwijfeld dankbaar voor het werk dat ze verzetten. Dit geldt ook voor de klanten die telkens terugkeren naar jouw bedrijf. Je kunt je waardering naar hen uitspreken door te zeggen hoe blij je met hen bent. Veel bedrijven kiezen er echter voor om hun personeel en/of klanten zo nu en dan een relatiegeschenk te geven. Voor wat betreft relatiegeschenken heb je vandaag de dag talloze mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een duurzaam relatiegeschenk. Lang niet iedere ondernemer ziet in waarom hij voor deze geschenken zou kiezen. Ze zijn immers een stuk duurder dan de ‘normale’ relatiegeschenken. Om jou te overtuigen voor deze presentjes te gaan, zetten we hieronder drie redenen op een rijtje om te kiezen voor een duurzaam relatiegeschenk. 

1. Geschenken gaan langer mee

Een duurzaam relatiegeschenk heeft een lange levensduur. Deze geschenken gaan een stuk langer mee dan niet-duurzame relatiegeschenken. Zo heb je vaak maar korte tijd plezier van plastic relatiegeschenken. Wanneer je wilt dat jouw personeel en/of klanten lang kunnen genieten van het geschenk, kies je voor een duurzaam relatiegeschenk. Een goed voorbeeld van zo’n geschenk is een herbruikbare waterfles. Deze flessen worden bijvoorbeeld gemaakt van metaal, waardoor je ze meerdere malen kunt gebruiken. De hoeveelheid afval neemt dus af, want jouw relaties hoeven niet telkens meer plastic waterflesjes te kopen. Nee, zij kunnen een herbruikbare waterfles telkens bijvullen. 

2. Het zijn unieke geschenken

Als ondernemer heb je ongetwijfeld ook weleens relatiegeschenken ontvangen van bedrijven waarbij je klant bent. Zo heb je op jouw kantoor vast en zeker de nodige pennen liggen waar de naam van een bedrijf op gedrukt staat. Dit is een vrij standaard relatiegeschenk. Pennen zijn over het algemeen relatief goedkoop en bovendien worden ze vaak ingezet als reclamemiddel. Een pen wisselt tijdens zijn leven namelijk meermaals van eigenaar, waardoor meerdere personen in aanraking komen met een bedrijf. Een duurzaam relatiegeschenk is een stuk unieker. Vaak zijn het bijzondere producten die jouw relaties nog niet eerder hebben ontvangen. Hierdoor maak je ongetwijfeld een goede indruk en dat zorgt er mogelijk wel voor dat mensen langer aan jouw bedrijf verbonden blijven. 

3. Je draagt een steentje bij aan het klimaat

Misschien wel de belangrijkste reden om voor duurzame relatiegeschenken te kiezen is omdat jij zodoende een steentje bijdraagt aan het klimaat. Bij de productie van deze geschenken wordt namelijk bewust naar het product gekeken. Zo worden er bijvoorbeeld duurzame materialen gebruikt bij de productie. Het kan ook zijn dat het een geschenk betreft dat grotendeels recyclebaar is. Indien je kiest voor een duurzaam relatiegeschenk, produceer je minder afval. En hoe minder afval je produceert, des te minder er verbrand moet worden. Met een duurzaam relatiegeschenk lever jij dus een bijdrage aan het klimaat. Reden genoeg dus om voor een duurzaam relatiegeschenk te kiezen.