In een wereld waarin iedereen altijd online is, is de vraag naar veilige en efficiënte datacenters groot. Tegenwoordig hebben mensen een of zelfs twee smartphones, een smartwatch en een tablet of laptop. Deze apparaten genereren allemaal data, vertelt Miquel Pozo Diaz, Account Executive Cloud & Service Providers Segment bij Schneider Electric. “De meeste mensen staan er niet bij stil, maar alles wat zij op deze apparaten doen, moet ergens ter wereld in een datacenter worden verwerkt en voor hen beschikbaar worden gesteld.”

Wat zijn de gevolgen van de toenemende vraag naar dataopslag?

“Beschikbaarheid is heel belangrijk geworden. Zowel aanbieders als consumenten willen op elk moment van de dag bij hun data kunnen komen. Mensen zijn eraan gewend dat ze direct toegang hebben tot alle apps, wanneer ze hun laptop of telefoon erbij pakken. Daarom worden datacenters ook gemeten volgens de vijf negens: 99,999 procent van de tijd moeten ze beschikbaar zijn.

Daarnaast speelt schaalbaarheid een steeds grotere rol. De groei van bedrijven is op dit moment bijna niet voorspelbaar. Er komen dan ook steeds meer commerciële datacenters die flexibel serverruimte aanbieden ten behoeve van clouddiensten.

Hierbij betalen klanten alleen voor de ruimte die ze daadwerkelijk gebruiken. In de kerstperiode bijvoorbeeld moeten veel websites vanwege alle aankopen veel meer data verwerken, en dat kunnen ze opvangen door tijdelijk extra ruimte in te kopen. Een bedrijf kan op kleine schaal beginnen en in het datacenter zelf meegroeien al naar gelang de behoefte.”

Welke invloed hebben deze ontwikkelingen op de bouw van datacenters?

“Momenteel vindt een verschuiving plaats van traditionele bouw naar een modulaire of prefab manier van bouwen. Dit gebeurt nu steeds meer vanwege de toenemende vraag naar capaciteit in datacenters. Daar kan bijna niet tegenop gebouwd worden, want de bouwtijd van een nieuw datacenter ligt rond de anderhalf jaar.

Daarnaast moeten er vergunningen worden aangevraagd en moet er rekening worden gehouden met een bestemmingsplan. Modulair bouwen gaat sneller, omdat er gebruik wordt gemaakt van een bestaand of prefab gebouw. Dat gebouw kan worden gevuld met bijvoorbeeld containers. Alle elementen die nodig zijn om een datacenter te bouwen zitten daar al in, zodat de uitbouw veel voorspelbaarder is dan bij traditionele bouw.”

Welke rol spelen jullie bij het beheren van datacenters?

“Schneider Electric is een bedrijf dat oplossingen biedt voor energie-management en procesautomatisering. Buiten het feit dat stroom een van de belangrijkste componenten van een datacenter is, moet de energievoorziening ook efficiënt worden geregeld.

Wij bieden systemen die ervoor zorgen dat bedrijven een hoge mate van beschikbaarheid hebben, doordat ze een beter overzicht hebben over hun datacenter en nauwkeurig kunnen voorspellen hoeveel ruimte ze nodig hebben. Wij helpen klanten hun systemen te monitoren en informatie efficiënt in beeld te brengen, zodat ze gefundeerde beslissingen kunnen nemen over de benodigde capaciteit.

Daarnaast adviseren onze specialisten bij het inkopen van energie en geven we innovatieadvies, zodat een bedrijfsvoering efficiënter wordt. Wij zijn ook bezig met backup-energie. Wij bieden bijvoorbeeld oplossingen om door zonnepanelen opgewekte stroom terug te geven aan het net. Verder produceren we reference designs, kant-en-klare ontwerpen voor (prefab) datacenters, die we zo in kunnen zetten. Daarmee kunnen we klanten heel snel helpen met het realiseren van hun behoefte op een bepaald moment.”