Iedereen zal binnen afzienbare tijd ‘iets’ digitaal doen. Al zal dat uiteenlopen van het versturen van een e-mail tot complete internetdiensten, altijd is er sprake van data die worden getransporteerd en opgeslagen. Datacenters vormen zo een onmisbare schakel. Eric Boonstra, CEO van EvoSwitch, bespreekt de huidige stand van zaken.

Hoe bekijkt u de digitalisering van zake-lijk Nederland?

“Die is essentieel. Uiteindelijk kan niemand zonder ‘digitaal’ een bedrijf runnen. Iedereen zal e-mail moeten versturen, zelfs de bakker op de hoek. Dan zijn er nog ontwikkelingen als social media en het internet of things, wat een gigantische stroom aan toenemend dataverkeer teweegbrengt, en dat wordt alleen maar meer: alles wat via internet getransporteerd wordt aan data wordt opgeslagen.

Uiteindelijk staat alles op servers in datacenters, zelfs een cloud is niets meer dan een verzameling computers die met elkaar communiceren. Daarom zijn datacenters cruciaal. Ze zorgen voor veiligheid, redundantie en betrouwbaarheid. Datacenters zijn het fundament van de digitale economie. Tegelijkertijd groeit de hoeveelheid data exponentieel, dat stelt de markt voor uitdagingen.”

 

Verschilt de dienstverlening vanuit een datacenter naar mkb, grootzakelijke bedrijven of de overheid?

“De overheid selecteert datacenters sterk op duurzaamheid en veiligheid, net als banken. Hostingbedrijven kijken iets meer naar de kosten en uiteraard ook beveiliging. Er zijn ook bedrijven die belang hebben bij snel dataverkeer, zij selecteren op connectiviteit en de hoeveelheid carriers die de data kunnen transporteren.

Uiteindelijk moet je aan al die eisen voldoen, ongeacht de klant. Bepaalde diensten, zoals veiligheid, kunnen uitgebreid worden naar wensen van de klant. Zo is er een private suite, waar je een eigen ruimte hebt, eventueel met extra camera’s en andere voorzieningen.”

Er komt nieuwe wetgeving omtrent bescherming van privacy. Hoe staat u hier tegenover?

“Dat hangt er vanaf wat de inhoud precies wordt. Ik vind het belangrijk dat internet en data niet te veel door regels worden gebonden, maar controle op illegale activiteiten is natuurlijk nodig.

Het is zoeken naar de goede balans. Voor Nederland is het belangrijk dat het niet het braafste jongetje van de klas wordt, het moet wel mogelijk blijven om zaken te kunnen doen. Nederland is een van de grootste digitale hubs in de wereld en dat genereert een hoop werkgelegenheid. De digitale economie is in Nederland een belangrijke pijler geworden, dat moeten we zo houden.”

Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in uw organisatie?

“Vanaf dag één is duurzaamheid bij ons leidend. Energie-efficiënt zijn en daar voortdurend in innoveren. We gebruiken bij EvoSwitch alleen groene stroom. Een ander belangrijk punt is onze persoonlijke benadering van klanten met flexibele en goede service. Onderhoud van kritische installaties is belangrijk, snel reageren en blijven investeren in een kwalitatief goede infrastructuur om zo veel mogelijk connectiviteit te garanderen voor onze klanten.

Dat is logisch, het is de basis voor zakendoen in deze branche. Een laatste punt is een grote campus en daarmee de mogelijkheid om ter plekke te kunnen uitbreiden. Ook omdat hier veel stroom beschikbaar is. In tegenstelling tot de concurrentie die bij iedere uitbreiding opnieuw moet zoeken naar een stuk grond in de regio.”

Op welke branches richten jullie je met name?

“We hebben veel buitenlandse klanten die specifiek een datacenter in Europa of nog specifieker in Amsterdam willen. Maar ook overheden en bedrijven in Nederland zijn klant. Het grootste deel van de klanten komt uit de digitale wereld (cloud- en hostingbedrijven), omdat we zeer goede connectiviteit en services verlenen met meer dan vijftig connectiviteitspartners in ons datacenter. De AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) staat hier en is voor veel klanten en potentiële klanten een toegevoegde waarde.”

Meer informatie over EvoSwitch is te vinden op www.evoswitch.com