Duurzame energiebronnen, warmte-koudeopslag en hergebruik van warmte. Met deze technieken zet DCValley een grote stap vooruit richting een duurzame toekomst voor datacenters. Het Tier 3 datacenter van DCValley moet in 2018 operationeel zijn en toekomstige huurders lijnen zich al op. Dat er al animo is voor het nieuw te bouwen datacenter is voor het team van DCValley niet zo verbazingwekkend. “Onze ambities zijn duidelijk.

We willen het meest duurzame en state of the art datacenter bouwen. Dankzij onze partners Unica Fastcom en BV Stichts Beheer van 1952 zijn de doelen ook echt haalbaar. Veel organisaties delen onze ambities en filosofie. Ook hun standaarden en eisen ten aanzien van beschikbaarheid en toegankelijkheid van data gaan omhoog. Om dat te verbeteren willen we bewezen technieken combineren met onder meer kunstmatige intelligentie om onderhoudsintervallen beter te kunnen voorspellen.

Bedrijven willen gewoon een state of the art datacenter dicht in de buurt, dat bieden wij”, zegt Vincent Wammes, managing director van DCValley. Het datacenter biedt ten minste 2000 vierkante meter aan datavloer. “We staan voor uitstekende datacenter-dienstverlening met uiteraard de bijbehorende certificeringen. Onze ruimtes zijn biometrisch beveiligd en kunnen op maat worden ingericht. Uiteraard zijn low latency verbindingen naar de grootste exchanges, eyeball networks en cloud providers mogelijk”, zegt Deniz Arslan, commercieel manager.

Voor de toekomst

“We staan aan de vooravond van een energietransitie. Met de bouw van DCValley willen we de beweging daarnaartoe accelereren. Daarbij bieden we onze partners, leveranciers en klanten de mogelijkheid om mee te bouwen aan het datacenter van de toekomst”, aldus Wammes. Een warmte-koudeopslag (WKO) vormt de primaire bron voor koeling van DCValley. Vanuit een bron wordt vanuit 150 meter diepte koud water met een constante temperatuur van 12 graden omhoog gepompt.

Daarmee wordt het datacenter gekoeld. Vervolgens wordt het voornaamste restproduct van servers, warmte, door het datacenter over een warmtenet getransporteerd naar omliggende bedrijven of teruggepompt in de bodem. Verder gebruikt DCValley alleen stroom van hernieuwbare en natuurlijke energiebronnen en biedt het mogelijkheden voor energieopslag. Ook de bouw vindt plaats conform de hoogste BREAAM-standaarden voor duurzame bouw. Op zichzelf zijn deze technieken niet nieuw, maar de toepassing van al deze technieken is wel uniek voor een Nederlands datacenter.

Frisse aanpak

“Tegelijkertijd kiezen we juist voor focus op datacenter-dienstverlening, waar we zien dat datacenters juist meer diensten zelf gaan aanbieden. Wij kiezen ervoor om juist intensiever samen te werken met partners, serviceproviders en leveranciers. Zo creëren we via een marktplaats daadwerkelijk toegevoegde waarde voor iedereen. Onze open marktplaats leidt tot een diverser aanbod, betere prijzen en betere diensten, omdat er simpelweg specialisten betrokken zijn”, vult Arslan aan.

Wammes: “Ook de regio is heel bewust gekozen. Ede ligt centraal, is bereikbaar, en ligt bovenal boven zeeniveau, maar de Valleiregio is ook een regio met de hoogste dichtheid IT-bedrijven. De initiatiefnemers komen uit de regio en we werken daardoor ook nauw samen met lokale partners, waarmee we kennis en diensten uitwisselen. Ook met gemeenten en onderwijsinstellingen delen we sinds de start onze kennis.”

Kijk voor meer informatie op de website van DCValley: www.dcvalley.com of bel 085 065 6126 of mail naar info@dcvalley.com.

logo DCValley