Je kunt direct in je bedrijf investeren door een bedrijfspand te kopen. Het kan interessant zijn om een bedrijfsruimte te kopen in plaats van te huren. Je hebt meer mogelijkheden als je een bedrijfspand koopt en ook op termijn kan het financieel interessant zijn. In dit artikel behandelen we de voor- en nadelen van het kopen van een bedrijfsruimte.

Investeren in een bedrijfsruimte

Veel ondernemers zien een bedrijfsruimte kopen als een investering voor de toekomst. Ze kopen graag een aantrekkelijk pand op een mooie locatie. Dit heeft een toegevoegde waarde voor het bedrijf. Op het moment dat je veel winst maakt is het goed om te investeren in een bedrijfsruimte. Slechte jaren moeten echter geen probleem voor je investering worden. Je kunt de bedrijfsruimte het beste in een holding onderbrengen in plaats van een werkmaatschappij.

Voor- en nadelen bedrijfsruimte kopen

Het is natuurlijk mogelijk om te beleggen op de beurs. Maar waarom zou je investeren in andere bedrijven als je kunt investeren in je eigen bedrijf door het kopen van een bedrijfsruimte? Jij weet immers hoe goed het met je bedrijf gaat. Je kunt daarnaast besparen op huurkosten en het bedrijf op je eigen manier inrichten. Er zijn natuurlijk ook nadelen aan een bedrijfsruimte kopen. Natuurlijk heb je geld nodig of financiering om de aankoop mogelijk te maken. De meeste ondernemers hebben niet de financiële middelen om het pand zelf te betalen. Een bedrijfsruimte kopen hangt dus af van de mogelijkheden tot financiering. Het is verstandig om goed uit te zoeken hoe je een goedkope hypotheek of lening kunt krijgen. Kijk eens bij hoeveel kan ik lenen? Of kies voor een doorlopend krediet. Natuurlijk kun je niet zomaar verhuizen als je investeert in een bedrijfsruimte. Als de omgeving van je bedrijfsruimte verandert en je bent hier afhankelijk van dan ben je minder flexibel. Als het alleen om een kantoorpand gaat is dit minder een probleem. Als je bijvoorbeeld afhankelijk bent van toerisme, dan kan een lokale verandering effect hebben op je verkopen. Je kan natuurlijk niet zomaar je bedrijf verhuizen.

Waar moet ik opletten letten bij een bedrijfsruimte kopen?

Bij het kopen van een bedrijfsruimte is het belangrijk om rekening te houden met je toekomstplannen. Als je voldoende kapitaal hebt is het kopen van een bedrijfsruimte een goede optie. Je bent echter minder flexibel om te verhuizen. Soms is er geen bedrijfsruimte te huur op een bepaalde locatie en is het kopen van een bedrijfspand een logische optie. De locatie van het bedrijfspand, de bereikbaarheid, uitbreidingsmogelijkheden, vergunningen en het milieu zijn ook punten om rekening mee te houden bij een bedrijfsruimte kopen.