De sector van de juridische dienstverlening is in Nederland enorm groot. Het Nederlandse recht wordt standaard ingedeeld in het bestuursrecht, het staatsrecht en het strafrecht. Deze drie uitgebreide gebieden kunnen echter weer onderverdeeld worden in allerlei specialisaties. Er bestaan daardoor ontelbaar veel probleemsituaties waarbij juridische hulp ingeschakeld kan worden om tot een oplossing te komen waar alle betrokken partijen vrede mee kunnen maken. Voor iedere situatie is er een geschikte adviseur om hulp te bieden. Om het beste resultaat te garanderen, wordt aangeraden om juridisch advies in te winnen van een professional.

Problemen met juridische aspecten

Onder situaties waarbij een juridisch adviseur hulp kan bieden, worden problemen met juridische aspecten verstaan. Onenigheden, ruzies en discussies komen dagelijks voor tussen mensen, maar dit betekent niet direct dat er een juridisch adviseur aan te pas hoeft te komen. De lijn tussen een simpele discussie en een daadwerkelijk probleem is fijn, waardoor het lastig is om de beslissing te maken om over te gaan op juridisch advies inwinnen.

Pas wanneer er situaties ontstaan die betrekking hebben op het recht, wordt het sterk aangeraden om een juridisch adviseur in te schakelen. Hierbij kan je denken aan situaties die over contracten gaan, huur- of verhuurproblemen, arbeidsrelaties, scheidingen of erfenissen. Belangrijk om te weten is, dat een juridisch geaard conflict niet altijd hoeft uit te lopen tot een rechtszaak. Een juridisch adviseur probeert het probleem zo optimaal mogelijk op te lossen, maar zal altijd eerlijk communiceren wanneer hij of zij denkt dat een rechtzaak de verstandige optie is. 

Specialisaties binnen het recht

Juristen zijn vaak van alle markten thuis. Het Nederlandse recht bestaat echter uit zo ontzettend veel gebieden, dat het raadzaam is om op zoek te gaan naar een jurist die gespecialiseerd is in het desbetreffende rechtsgebied. 

Een voorbeeld hiervan, is een conflict tussen een werknemer en werkgever. Conflicten op de werkvloer kunnen oneindig veel oorzaken hebben, maar de meeste discussies komen voort uit onenigheden over het arbeidscontract. Een juridisch adviseur inschakelen met veel kennis over het arbeidsrecht is dan de verstandigste optie, aangezien het arbeidsrecht een specialistisch gebied is. Andere specialistische rechtsgebieden zijn bijvoorbeeld het familierecht, het huurrecht, het erfrecht en het strafrecht. 

Advies op maat: wat is ‘goed’ juridisch advies?

Goed juridisch advies wordt gegeven op basis van het analyseren van de huidige situatie. De werkwijze van een juridisch adviseur hangt volledig af van de aard en ernstigheid van het conflict. De meerderheid van de mensen die vragen om advies van een ervaren jurist, is op zoek naar begeleiding om het probleem op te lossen. Dit betekent dat de jurist alle mogelijke opties altijd moet delen met de cliënt om onduidelijkheden te voorkomen.

Niet iedere cliënt wil dezelfde stappen ondernemen. Zo wil de ene persoon wél in gesprek met de huurder over problemen, terwijl de ander dit juist wil vermijden. Als jurist is het hierbij cruciaal om de wensen en eisen van de cliënt te bespreken en in acht te nemen wanneer een strategie wordt ontwikkeld. 

Adequate juridische begeleiding en ijzersterke communicatie zijn de belangrijkste delen van het geven en verkrijgen van juridisch advies. Het doel is natuurlijk om de cliënt zoveel mogelijk te steunen binnen de huidige situatie: iets dat alleen kan wanneer hij of zij goed wordt geïnformeerd. Vind jij jezelf in een conflictsituatie die betrekking heeft op het recht? Wellicht is het slim om advies op juridisch gebied in te winnen en het conflict op een professionele manier te beëindigen.