IT-investeringen worden in de aandelenmarkt vaak gezien als een veilige gok vanwege de invloed die ze hebben op de omzet en winstgroei van bedrijven. Maar onderzoekers van de Chinese University of Hong Kong hebben aangetoond dat IT-investeringen ook voordelig kunnen zijn in obligatiemarkten.

Het belang van obligatiemarkten

Obligatiemarkten vertegenwoordigen de grootste financieringsbron voor Amerikaanse bedrijven. In 2016 sleepten Amerikaanse bedrijven 1,49 miljard dollar binnen via bedrijfsobligaties. Dit heeft het aantal investeringen vanuit de aandelenmarkt met een flinke marge overtroffen. Technologiebedrijven zoals Tesla, Amazon en Microsoft maken vaak gebruik van obligatiemarkten om bijvoorbeeld aandelen terug te kopen.

IT-investeringen

De onderzoekers Sunil Mithas en Michael Kimbrough ontdekten dat kredietbeoordelaars en obligatiebeleggers de voorkeur geven aan IT-investeringen in specifieke industrieën. Zoals sectoren waar IT voornamelijk wordt gebruikt om het bedrijfsproces te automatiseren en om informatiestromen te bevorderen.

Het tegenovergestelde geldt voor branches waar IT gebruikt wordt om producten, diensten en businessmodellen te veranderen en verbeteren. Een mogelijke reden hiervoor is dat de IT-investeringen in die branches als erg riskant worden gezien.

Hoofdbevindingen

Een van de hoofdbevindingen van het onderzoek is dat IT-investeringen zowel geassocieerd worden met de operationele prestaties van een bedrijf, als met financieringskosten zoals de rente op leningen.

“Daarom moeten managers verder kijken dan het verbeteren van organisatorische prestaties door IT-toepassingen, maar tegelijkertijd de financiële potentie inzien van de IT. Een voorbeeld daarvan is de bereidheid van bedrijfsobligatiebeleggers om lagere financieringskosten te accepteren,” stellen de onderzoekers.

Bedrijven in de riskante sectoren kunnen hun financieringskosten verlagen door meer informatie over IT-investeringen te delen met obligatiebeleggers. Zo zouden ze de zorgen over de risico’s van deze beleggingen misschien kunnen verminderen.

Digitale transformatie

De bevindingen van het onderzoek zijn belangrijk omdat bedrijven steeds meer investeren in opkomende digitale technologieën zoals AI, blockchain, Cloud Computing en The Internet of Things.

Investeren in dit soort technologieën kan dus veel potentiele groei verwezenlijken, maar levert ook een wezenlijk risico op. Het is dus cruciaal om goed te begrijpen hoe er tegen IT-investeringen aangekeken wordt door aandeelhouders en obligatiehouders, om zo de onvermijdelijke digitale transformatie van het bedrijfsleven te bevorderen.