In vrijwel ieder bedrijf waarbij mensen hun werk (deels) via de computer verrichten, is er inmiddels ervaring mee: thuiswerken. Waar het in veel bedrijven een bewuste keuze is geweest om hiermee te beginnen, is het in andere bedrijven in sneltreinvaart geïntroduceerd toen het noodzakelijk werd. De vraag is hoe het verder gaat nadat de noodzaak is verdwenen. Blijft een deel van het werk dan toch nog vanuit huis gedaan worden? Of stappen de meeste bedrijven toch weer over op het grotendeels aanwezig zijn op kantoor?

Het heeft zijn voordelen…

Veel mensen werken al heel wat jaren één of meerdere dagen in de week thuis, en zouden dit nooit meer willen missen. Thuiswerken heeft namelijk zo zijn voordelen. Je kunt, zeker als je een goede werkplek hebt kunnen creëren, vaak veel rustiger en geconcentreerder werken dan op kantoor. Zeker wanneer hier steeds mensen rondlopen of er volop gepraat wordt, kan dat lastig zijn als je even door wilt werken of veel telefoongesprekken moet voeren. Thuis rustig op een kamer zitten kan dan veel prettiger zijn. Ook heb je niet langer te maken met reistijd, wat een groot voordeel kan zijn, en kan je zo nu en dan je nette werkkleren in de kast laten hangen, en in je joggingpak rondlopen. Heerlijk!

Veel mensen die thuis aan het werk zijn vinden ook de flexibiliteit prettig. Even snel de kinderen naar school brengen of wat boodschapjes doen, en deze tijd ergens anders op de dag weer inhalen, geeft een groot gevoel van vrijheid.

…maar ook zo zijn nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het thuiswerken. Zeker wanneer het voor lange duur is, kun je het contact met collega’s erg missen. Gelukkig is het via toepassingen als Microsoft Teams steeds gemakkelijker om contact te houden, maar zo nu en dan gewoon eens in dezelfde ruimte zijn blijft voor de meeste mensen belangrijk.

Daarnaast kan het natuurlijk lastig zijn wanneer je thuis aan het werk bent en opeens documenten blijkt te missen die je hard nodig hebt. Alhoewel dat steeds minder vaak gebeurt, we werken dankzij Microsoft 365 en verschillende cloud-oplossingen thuis in precies dezelfde virtuele omgeving als op kantoor, kan het zeker in bedrijven waar nog veel met papier wordt gewerkt wel gebeuren. Bovendien kun je je, als je vaker thuis dan op het werk bevindt, ook wat afstand tussen jou en het bedrijf gaan voelen, en je er minder een deel van gaan voelen.

Om deze redenen is de kans groot dat thuiswerken zeker een blijvertje zal zijn, maar niet fulltime. Een mooie mengvorm, waarbij iedereen zowel op kantoor als thuis een deel van het werk verricht, dat lijkt de meest logische optie, waar ook de meeste voorstanders voor zullen zijn.