Al vanaf de eerste beurs in Amsterdam wordt de aandelenmarkt gedomineerd door mannen. Uit onderzoek blijkt dat testosteron wellicht verantwoordelijk is voor de dramatische pieken en dalen die de beleggingswereld regelmatig doormaakt.

Testosteron op de aandelenmarkt

Onderzoekers van de Ivey Business School, de University of Oxford en de Claremont Graduate University hebben voor de eerste keer aangetoond dat testosteron een directe invloed heeft op financiële beslissingen. Deze beslissingen kunnen markten opschudden, maar ook ontwrichten.

“Met ons experiment bewijzen we dat het toedienen van testosteron ervoor zorgt dat mannen biedprijzen verhogen en vermogenszeepbellen creëren,” zegt Amos Nadler. Hij is universitair docent financiën aan de Ivey Business School. “We tonen ook aan hoe koop- en verkoopdrang resulteert in pieken en dalen.”

Het experiment

Voor het experiment maakten ze gebruik van proefbeurzen met ongeveer 140 mannelijke deelnemers. Een deel van deze “handelaars” kreeg aan het begin testosteron toegediend, en de andere groep een placebo.

Het experiment bestond uit 17 sessies waarbij de deelnemers aandelen moesten kopen en verkopen. Dit moesten ze op gelijkmatige wijze doen als bij een professionele beurs, en elke sessie bestond uit drie rondes met 12 handelsperiodes. Hun doel was het hoogste concurrentievoordeel te behalen.

Uit de resultaten kwam het causale verband naar voren tussen testosteron en verkeerde financiële inschattingen. Na het toedienen van testosteron verhoogden de deelnemers hun biedingen en verkoopprijzen en werd de waarde van de aandelen overschat. Het merkwaardige hierbij was dat ze van tevoren op de hoogte waren van de werkelijke waarde.

Hormonale invloed in de financiële markten

Volgens Nadler wijst het onderzoek op de invloed van biologische factoren op het maken van professionele beslissingen. Deze beslissingen kunnen een groot kapitaal- en marktrisico vormen voor bedrijven en stakeholders.

“Bedrijven zouden daarom kunnen profiteren van een beter inzicht in hormonale invloed,” stelt Nadler. Hij geeft daarbij het voorbeeld van uitzonderlijk positieve feedbackcycli terwijl er geen technische indicatoren voor zijn.

De meest voor de hand liggende aanbeveling is het implementeren van “rustpauzes” waarbij beleggers even kunnen relativeren. Dit moet ervoor zorgen dat hormonen niet de overhand nemen in hun besluitvorming, aldus het onderzoeksteam.

De resultaten zijn in het onderzoeksrapport The Bull of Wall Street: Experimental Analysis of Testosterone and Asset Trading gepubliceerd.