Ben je niet goed in beleggen of heb je geen behoefte om je erin te verdiepen, maar zie je er wel de noodzaak van in? Probeer dan op lange termijn te beleggen in een zo breed mogelijk indexfonds. Hierbij een snelcursus indexbeleggen.

Wat is beleggen?

Om uitleg te geven over indexbeleggen is eerst meer informatie nodig over beleggen in het algemeen. Een index is namelijk een algemene graadmeter om aan te geven hoe aandelen presteren. Wanneer je wil beleggen en bijvoorbeeld als graadmeter de AEX-index neemt, dan heb je drie opties: je belegt zelf in individuele aandelen waarvan je verwacht dat ze goed zullen renderen (zelf actief beleggen), je kiest een beleggingsfonds dat gespreid vele aandelen selecteert (actief beleggingsfonds), of je koopt een indexfonds dat blind een index volgt (passief beleggingsfonds). Wanneer je een hoger rendement ambieert (actief beleggen), ga je zelf (of het actieve beleggingsfonds) op zoek naar afwijkingen die hopelijk een beter resultaat opleveren dan de AEX-index. Dit doe je op basis van research en voorspellingen. Wanneer je verwacht dat bepaalde beleggingen minder waard worden, verkoop je ze, en wanneer je denkt dat ze in waarde gaan stijgen, trek je ze aan. Bij passief beleggen is het rendement vergelijkbaar met dat van de gekozen index. Hiervoor is dus geen research nodig.

Voordelen van beleggen

Een actief beleggingsfonds is relatief duur, omdat de researchkosten voor het voorspellen van koersen hoog zijn. Bij indexbeleggen is er geen research nodig, je volgt gewoon de markt, en dat komt het rendement ten goede. Keyner: “Het voordeel van beleggingsfondsen ten opzichte van zelf individueel aandelen kopen is de brede spreiding. Door hun veel lagere kostenstructuur zijn Indexfondsen meestal aantrekkelijker dan actieve beleggingsfondsen.” Er wordt veel onderzoek gedaan naar het rendement van actieve en passieve beleggingsvormen. Puur op basis van kansberekening blijkt dat de kans niet groot is dat je op lange termijn de markt verslaat. De Vries: “Slechts 40 procent van de actieve beleggingsfondsen geeft een hoger rendement dan de markt. Niemand kan namelijk in de toekomst kijken. Zo leveren passieve beleggingsfondsen op de lange termijn maar liefst 20 tot 30 procent meer rendement dan actieve fondsen.” Keyner is stelliger: “Mede door de hoge kostenstructuur weet slechts een zeer kleine minderheid van actieve beleggingsfondsen over een lange periode de markt te verslaan en blijft de rest ver achter bij de index.”

Aandachtspunten van beleggen

Toch kunnen er bij beleggen ook addertjes onder het gras zitten. Zo komen ook exotische varianten op de markt, met een hogere kostenstructuur en – belangrijker – een hoger risicoprofiel, waarbij met geleend geld wordt belegd of ook aandelen worden verkocht die niet in bezit zijn. Ook zie je indexfondsen die alleen de rechten op bepaalde aandelen in handen hebben, maar niet de fysieke stukken. Je moet dus goed opletten met welke partij je in zee gaat.

Nederlandse beleggers

Veel Nederlandse beleggers zijn nog niet bekend met indexbeleggen, waardoor ze een hoop rendement mislopen. Een pijnlijke situatie volgens De Vries: “Zeker als je bedenkt dat dit op de lange termijn het verschil kan betekenen tussen een matig en een goed pensioen.” Keyner geeft daarom als tip aan mensen die beginnen met beleggen of dat graag op afstand willen doen, om iedere maand een vast bedrag, als je dat kunt missen, in een zo breed mogelijk (Europees of wereldwijd) indexfonds te investeren.