Je domeinnaam is een relatief klein, maar onmisbaar onderdeel van je website. Kom alles te weten over over domeinnamen in een notendop.

Waarvoor gebruik je een domeinnaam?

Een domeinnaam kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Een domeinnaam wordt voornamelijk gebruikt voor het starten van een website. Je website heeft ten slotte een naam nodig om op het internet te kunnen bestaan. Een domeinnaam kun je ook gebruiken voor een e-mail, zodat je geen @gmail of @hotmail hoeft te gebruiken, maar volledig zelf je e-mailadres kunt bepalen. 

Een domeinnaam registreren 

Om een domeinnaam in bezit te hebben, zul je deze moeten registreren. Iedere domeinnaam kan uiteraard maar één keer geregistreerd worden. Van tevoren kun je gemakkelijk controleren of jouw gewilde domeinnaam nog beschikbaar is. Dit kun je bij registrars doen. Vaak zijn dit bedrijven die ook andere services aanbieden die te maken hebben met een website starten of een eigen e-mailadres aanmaken.

Nadat je jouw domeinnaam gekozen hebt, kun je de domeinnaam kopen zoals je andere producten online betaalt. Je legt je domeinnaam meestal voor 1 tot 3 jaar vast, waarna je het dient te verlengen.

Een domeinnaam kiezen 

Een domeinnaam kiezen is geen gemakkelijke keuze. Iedereen zal jouw website vinden met deze naam. Belangrijk dus om meteen een goede naam te kiezen. Je wilt een naam kiezen die iedereen goed kan onthouden en in één keer goed kan spellen. Woordspelingen lijken soms leuk, maar zijn minder praktisch wanneer iemand je naam in de zoekbalk wil typen. Daarnaast is het aan te raden leestekens te vermijden. 

Bovendien is het beter om de naam kort maar krachtig te houden. Denk er niet te moeilijk over na, een persoonlijke domeinnaam kan ook prima werken. Daar hebben IKEA, Adidas en Adobe ook voor gekozen, om maar wat namen te noemen. Een andere goede optie is een naam kiezen die goed reflecteert welke producten of services jij aanbiedt.

Een domeinnaam verhuizen 

Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet tevreden bent met jouw huidige registrar of dat je al jouw website-gerelateerde services wilt verhuizen naar een andere provider. In dat geval is het verhuizen van een domeinnaam zeker mogelijk. Iedere registrar geeft naast een ‘registreren’ button voor beschikbare domeinnamen, ook een ‘verhuizen’ button aan bij geregistreerde domeinnamen.  Vul simpelweg de verhuistoken in om de verhuizing in gang te zetten. Deze kun je aanvragen bij je huidige registrar. 

Als het goed is weet je nu genoeg over domeinnamen om er zelf een te registreren. En onthoud: zodra je een goede naam hebt, meteen vastleggen!