Ontslag is de strafbank van de arbeidsmarkt, en hier kom je niet zomaar vanaf. De ellende begint namelijk pas echt na de vernedering van het opruimen van je bureau, en het afscheid nemen van collega’s. Met een flinke deuk in je ego moet je jezelf weer op de markt brengen, maar wat zet je in je CV? En hoe ga je jezelf verkopen in een sollicitatiegesprek?

Terugkeren naar de arbeidsmarkt

Een nieuwe baan vinden is niet altijd even makkelijk, en zeker niet wanneer je zelfvertrouwen met de grond gelijk is gemaakt. Lees eventueel hier 3 tips om je zelfvrouwen een boost te geven. Daarnaast weet je niet wat er bij potentiële werkgevers bekend is over je werkverleden, en of ze contact hebben opgenomen met je vorige baas. Het gevolg is een giftige combinatie van een gekrenkt ego en lichte paranoia: niet heel handig tijdens een sollicitatiegesprek.

“Je weet niet hoeveel informatie er over jou beschikbaar is naast datgene wat je zelf hebt gedeeld,” zegt John Lees. Hij is een Britse strateeg en auteur van het boek The Success Code. “Daarnaast kun je het ontslag als een soort smet op je CV zien, en leg je vaak alle schuld bij jezelf neer.” Maar is dit wel terecht? En welke 8 stappen kun je nemen om terug te keren naar de arbeidsmarkt?

1. Evalueer je werkverleden

Een ontslag komt meestal niet uit de lucht vallen, maar als dit wel het geval is moet je nagaan wat er fout ging. Doe dit voordat je naar nieuw werk gaat zoeken, want dit kan een confronterend proces zijn waarbij er een aantal verbeterpunten van jezelf naar voren komen. Hier moet je natuurlijk aan werken voordat je een nieuwe uitdaging aangaat, want anders loop je precies tegen dezelfde problemen aan.

Dus slik je trots in en benader je vorige collega’s met vragen over je werkprestaties. Hoewel dit niet makkelijk is, toont dit een professionele houding aan die je wellicht goede werkrelaties oplevert voor de toekomst. Fouten maken is namelijk menselijk en dat begrijpen je oud-collega’s maar al te goed.

Claudio Fernández-Aráoz, senior-adviseur bij het internationale consultbureau Egon Zehnder, denkt dat het een goed idee is om je vorige HR-afdeling te benaderen. “Goede HR-medewerkers kunnen je helpen om te bepalen welke functieprofielen in de toekomst geschikt voor je kunnen zijn.”

Nieuwe methode voor het identificeren van vaardigheden

Lees hier meer over het identificeren van vaardigheden

2. Herpak jezelf stapsgewijs

Na een flinke tegenslag hebben sommige mensen de neiging om gelijk weer in het zadel te klimmen, maar dit is volgens Lees niet altijd verstandig. “Het is zaak om alle negativiteit uit je systeem te krijgen voordat je weer gaat solliciteren, want deze gevoelens kunnen doorschemeren in het gesprek.”

Het is toch wel algemeen bekend dat potentiële werkgevers het niet waarderen als je slecht praat over je vorige werkgever. Zorg er dus voor dat je op het toppunt van je zelfvertrouwen bent tijdens de sollicitatieprocedure, want een slechte sollicitatie kan je duur komen te staan. Gun jezelf de rust om stapsgewijs aan de slag te gaan met het raadplegen van je netwerk en het zoeken naar een baan.

3. Zoek naar het juiste werk

Het ligt misschien voor de hand, maar zoek naar het juiste werk voor jou in plaats van een soort surrogaat van je oude baan. Ontslagen worden is een belangrijke indicator dat je persoonlijkheid misschien niet geschikt is voor het werk dat je deed.

“In werkverband bestaat er geen slecht karakter, het is altijd afhankelijk van de omstandigheden,” zegt Fernández-Aráoz. Als je bijvoorbeeld erg competitief bent zal je minder makkelijk je plaats kunnen vinden in een bedrijf waar een collectieve sfeer hangt. Probeer dus echt bij jezelf na te gaan waar je geschikt voor bent en vraag het desnoods aan mensen waarvan je weet dat ze geen sociaal wenselijke antwoorden geven.

Match tussen persoonlijkheid en functieprofiel levert hoger salaris op

Lees hier meer over persoonlijkheid en functieprofiel

4. Raadpleeg je netwerk

Het raadplegen van je netwerk is een logische stap in het vinden van een baan, maar maak deze stap wel op een goede manier. Smeken om een baan werkt bijvoorbeeld averechts, want dan geef je het signaal af dat potentiële werkgevers jou een gunst moeten verlenen in plaats van andersom.

Kies ook het juiste medium voor je zoektocht. Uit onderzoek van de University of Tübingen onder 3367 Nederlandse testpersonen bleek namelijk dat LinkedIn veel meer carrièrevoordelen oplevert dan andere social media. Zoek dus eerst binnen je zakelijke netwerk voordat je je vakantievrienden op Facebook afgaat voor een baan.

5. Belicht het positieve in je CV en sollicitatiebrief

Het is altijd onverstandig om je vorige werkgever niet te noemen in je CV en sollicitatiebrief, hoe slecht het daar ook afgelopen is. Een gat in je CV roept namelijk meer argwaan op, en het is toch niet de bedoeling dat je in je sollicitatiebrief veel over je vorige baan vermeldt. Het gaat natuurlijk meer om je toekomstplannen dan je verleden.

6. Bereid het sollicitatiegesprek voor

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan kan je er toch wel van uitgaan dat je vorige baan de revue passeert. “Het is niet verstandig om je kop in het zand te steken en te hopen dat de kwestie niet besproken wordt,” stelt Lees. Bereid je voor op de directe vragen en hanteer de regel om niet te liegen, maar hang ook niet op eigen initiatief de vuile was buiten.

7. Neem de controle

Volgens Fernández-Aráoz is het belangrijk om al aan het begin van het sollicitatiegesprek de controle te nemen. Dit doe je door meteen duidelijk te maken waar je precies naar zoekt en waarom jij er geschikt voor bent. “Onderzoek heeft aangetoond dat managers binnen drie tot vijf minuten beslissen of jij de juiste persoon bent voor de baan.”

8. Blijf positief

Na ontslag, een afwijzing op een sollicitatie of een andere tegenslag, is het altijd belangrijk om positief te blijven. Dit betekent gezond eten, genoeg bewegen en voldoende rust nemen. Fernández-Aráoz: “Richt je op je sociale leven en blijf bezig. Het is goed om je niet alleen met het vinden van een baan bezig te houden.” Lees voegt eraan toe dat het ook geen slecht idee is om te freelancen of vrijwilligerswerk te toen. “Bezig blijven is altijd beter dan bij de pakken neer te gaan zitten.”