Nu de helft van het zomerseizoen achter de rug is, en de meeste mensen al op vakantie zijn gegaan, is het tijd om even te reflecteren. Heb je nou echt kunnen ontspannen van werk?

Uit een enquête van uitzendbureau Accountemps onder meer dan 1000 kantoormedewerkers blijkt namelijk dat 54 procent hun werkmail checkt op vakantie. En dit percentage is 13 procent hoger vergeleken met vorig jaar.

“Even mijn werkmail checken”

Het wordt blijkbaar steeds moeilijker om werk los te laten tijdens vakantie. En door de smartphone is de grens tussen privé en werk een stuk kleiner. Het is erg laagdrempelig om op een onbewaakt moment even je werkmail te controleren, en velen doen het zelfs zonder erbij na te denken. Maar uit de enquête kwamen voornamelijk deze redenen naar voren:

  • Controleren of alles correct verloopt (54 procent)
  • Zorgen dat projecten blijven doorlopen (53 procent)
  • De workflow in toom houden voor terugkomst (47 procent)
  • Collega’s helpen met de verhoogde werkdruk (34 procent)

Werk en privé gescheiden houden

Werk en privé gescheiden houden is altijd een goed idee geweest, maar dit geldt natuurlijk des te meer als je op vakantie bent. Vakantie is namelijk bij uitstek bedoeld om te ontspannen en daar maakt werk geen deel van uit. Wat zijn dus 3 manieren om werk los te laten op vakantie?

1. Lieg in je out-of-office-bericht

Je vakantie is ongeveer de beste aanleiding voor een leugentje om eigen bestwil, dus maak er goed gebruik van. Lieg schaamteloos in je out-of-office-bericht en zeg dat je in de Schotse hooglanden bent in plaats van een all-inclusive resort met gratis Wi-Fi. Zo hebben je collega’s geen hoge verwachtingen van je en hoef je pas terug te mailen als je weer achter je bureau zit.

2. Hou je telefoon uit het zicht

Je bent je eigen grootste vijand als het om je rust bewaren gaat, dus neem voorzorgsmaatregelen en hou je telefoon uit het zicht. Uit het onderzoek Brain Drain: The Mere Presence of One’s Own Smartphone Reduces Available Cognitive Capacity blijkt namelijk dat zelfs de aanwezigheid van je telefoon stress kan opleveren. Een bijkomend voordeel is dat je meer met je omgeving bezig bent en dat is precies de bedoeling van vakantie.

3. Vraag om een samenvatting

Terugkomen van vakantie met een mailbox vol opdrachten kan vrij rauw op je dak vallen. En dit is volgens het onderzoeksrapport Vacationers Happier, but Most not Happier After a Holiday de reden voor het beruchte dipje na vakantie. Daarnaast is het een enorm tijdrovend proces om elke opdracht individueel door te nemen. Vraag dus om een samenvatting op de dag voordat je weer gaat werken, en bespaar jezelf de stress.