Belangrijke rol voor werkgever en pensioenuitvoerder weggelegd bij creëren pensioenbewustzijn.

Het Nederlandse pensioenstelsel behoort nog altijd tot de beste ter wereld, maar ook dat van ons wordt soberder. We zullen steeds meer zelf voor onze eigen oudedagsvoorziening moeten zorgen. Maar ook dan is er voor de werkgever en de pensioenuitvoerder nog een belangrijke rol weggelegd.

Maar liefst driekwart van de mensen denkt nog steeds dat de overheid en de werkgever verantwoordelijk zijn voor de pensioenopbouw. Maar zo simpel ligt het niet meer. De overheid beperkt de fiscale ruimte via een lagere maximale pensioenopbouw, de pensioenleeftijd verschuift, werkgevers versoberen hun pensioenregeling en we zien een verschuiving naar de beter bugdetteerbare beschikbare premieregeling waar de verantwoordelijkheid meer bij de werknemers ligt. Wie de risico’s wil beperken en van een onbezorgde oude dag wil genieten, moet daarom zelf op tijd nadenken over het opbouwen van eigen vermogen voor later. Met de introductie van de ‘Pensioenschijf van Vijf’ ligt de nadruk dan ook op vijf pijlers, in plaats van op de standaard drie. Behalve AOW, het werkgeverspensioen inclusief vrijwillig bijsparen en individuele pensioenopbouw via bijvoorbeeld banksparen of lijfrente, zijn ook de vierde pijler (overig vermogen en eigen huis) en de vijfde pijler (het vermogen te kunnen doorwerken) essentieel geworden voor een goede oude dag.

Pensioenbewustzijn

Slechts 12 procent van de Nederlanders is pensioenbewust, blijkt uit onderzoek. Dit moet omhoog en daar kan zowel de werkgever als de pensioenuitvoerder aan bijdragen. Pensioen is een dure arbeidsvoorwaarde, die nog altijd collectief via werkgevers loopt. Het is in essentie uitgesteld loon. Zodra de pensioenleeftijd naar 67 gaat, en de fiscale beperkingen uit het regeerakkoord waarheid worden, dan zullen werknemers uiteindelijk tot 30 procent minder pensioen opbouwen. Minstens een kwart van de werkgevers geeft aan de verantwoordelijkheid richting hun werknemers te voelen om hierin te compenseren. Werknemers verwachten ook dat de werkgever met hen meedenkt en hen voldoende compenseert, dan wel faciliteert in nieuwe mogelijkheden voor de opbouw van de oude dag. Dit kan bijvoorbeeld door het nabestaandenpensioen beter in te kleden of door netto pensioenmogelijkheden, zoals doelsparen.

Inzicht creëren en vereenvoudigen

Werknemers hebben steeds meer de drang te weten wat ze opbouwen, maar ze blijken het moeilijk te vinden in te schatten wat ze na pensionering nodig hebben aan inkomen. De uitdagingen liggen daarom momenteel in het creëren van inzicht, voor zowel de werkgever als de werknemer. Dat kunnen pensioenuitvoerders doen door werknemers praktische tools te bieden waarmee zij dat op een simpele manier inzichtelijk kunnen maken. Door werknemers bewust te maken van het feit dat er meerdere mogelijkheden bestaan voor pensioenopbouw en dat deze mogelijkheden belangrijker zijn geworden, wordt de werkgever tenslotte ook ontzorgd. En om pensioen begrijpelijk te maken zullen we pensioenen ook eenvoudiger en daarmee toegankelijker voor werknemers moeten maken. We helpen de werknemer en ontlasten de werkgever zonder dat hij zijn verantwoordelijkheid kwijt raakt.