Dit jaar zal er $3.7 biljoen worden uitgegeven aan IT. Dat blijkt uit de laatste voorspelling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner.

Wereldwijde toename IT-investeringen

“De wereldwijde toename van IT-investeringen begon zich in 2017 te ontwikkelen, en de verwachting was dat dit de komende jaren zou aanhouden. Maar de onzekerheid slaat toe door de potentiële impact van Brexit, valutaschommelingen en een mogelijke wereldwijde recessie,” zegt John-David Lovelock. Hij is de vicepresident van de onderzoeksafdeling van Gartner.

“Ondanks deze onzekerheid zullen bedrijven doorgaan met het investeren in IT omdat ze omzetgroei verwachten, maar het investeringspatroon zal wel veranderen. Projecten op het gebied van digitale bedrijven, blockchain, Internet of Things, big data, Machine Learning en Artificial Intelligence (AI) zullen de drijvende krachten achter deze groei worden.”

Software as a Service

Bedrijfssoftware blijft een sterke groei vertonen, waarbij de wereldwijde uitgaven naar verwachting met 9,5 procent zullen toenemen dit jaar. In 2019 wordt er dan ook nog eens een groei van 8,4 procent verwacht, waardoor het totaalaantal investeringen zal oplopen tot $421 miljard.

De voorspelling is namelijk dat veel organisaties gaan investeren in deze software, en dan vooral in de vorm van Software as a Service. De groeiende beschikbaarheid van deze diensten stimuleert de populariteit en financiering van varianten als financial management systems, human capital management en analytische software.

Groei van hardware

De investeringen op het gebied van hardware zullen volgens Gartner groeien met 5,6 procent. In 2017 groeide dit onderdeel van de IT-markt voor de eerste keer in twee jaar met 5,7 procent, en deze groei zet zich dus ongeveer gelijkmatig voort in 2018. Dit gaat om smartphones, computers en andere populaire apparaten.

Uitgaven van smartphone-gebruikers zullen slechts marginaal toenemen, aangezien de gemiddelde prijzen ondanks tegenvallende verkoopverwachtingen omhooggaan. Ook was de impact van de iPhone 8 en X minimaal zoals Gartner verwachtte, maar zullen de investeringen in iOS-producten dit jaar met 9,1 procent toenemen. Verder zullen investeringen in computers gelijk blijven of afnemen, zelfs nu Windows 10 een opmars maakt in de bedrijfsmarkten van China, Latijns-Amerika en Oost-Europa.

Bedrijfswaarde door AI

“Met het oog op een aantal belangrijke aspecten die de uitgaven van de komende jaren zullen stimuleren, voorspelt Gartner dat er in 2021 $2,9 biljoen aan nieuwe kansen liggen voor bedrijven die bezig zijn met AI. Evenals de mogelijkheid om 6,2 miljard werkuren terug te winnen door hogere productiviteit,” stelt Lovelock.

“De kansen voor de toekomst zijn vooral toe te schrijven aan AI-toepassingen zoals het verbeteren van de efficiëntie en het creëren van inzichten die de klantervaring personaliseren. Met behulp van AI kan er een heel scala aan nieuwe datagedreven verdienmodellen ontwikkeld worden.”

AI als krachtenvermenigvuldiger

Lovelock: “Bedrijven moeten investeren om van die potentiële bedrijfswaarde te profiteren, vooral als het gaat om kostenbesparingen op de korte termijn. Bij het investeren in AI voor het verbeteren van de klantervaring en het genereren van inkomsten, zullen bedrijven merken dat AI als een soort krachtvermenigvuldiger werkt. De kosten van het implementeren van AI-toepassingen zullen overschreden worden door de positieve neveneffecten.”