De tijd dat het voor ondernemers moeilijk was om een hypotheek af te sluiten is voorbij. Natuurlijk is het niet zo dat banken iedere willekeurige ondernemer met een businessplan van een half A4-tje zomaar een hypotheek verstrekken, maar het is allemaal wel wat soepeler geworden. Startende ondernemers hoeven bijvoorbeeld niet meer de inkomsten van de laatste drie jaar te overleggen, maar alleen van het laatste jaar. Daarnaast is er veel keus als je een hypotheek wilt afsluiten. In dit artikel komen verschillende hypotheekvormen voorbij, zowel zakelijk als privé.

Zakelijke hypotheek

Een zakelijke hypotheek sluit je af voor de financiering van onroerend goed. Investeren in vastgoed is een lucratieve en behoorlijke zekere manier van beleggen. Om de aanschaf te bekostigen kan er een zakelijke hypotheek worden afgesloten. Dit is in de meeste gevallen een langlopende lening, met een looptijd van 20 jaar of langer.

Deze hypotheek is niet alleen aantrekkelijk als je wilt beleggen, maar ook voor de aanschaf van een bedrijfspand. Een nieuw kantoor bijvoorbeeld, een magazijn of een loods waar de productie plaatsvindt. Bij zakelijke hypotheken heb je iets meer eigen vermogen nodig, gemiddeld 25% van het aankoopbedrag.

Hypotheek voor particulieren

Zoals gezegd is het voor ondernemers makkelijker geworden om een hypotheek af te sluiten als ze een huis willen kopen. In principe is er niet zoveel anders dan voor mensen die in loondienst werken. De twee meest gekozen hypotheken zijn lineair en annuïteiten.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks hetzelfde bedrag af. In het begin is het meer aflossing en minder rente, waardoor je de eerste jaren nauwelijks hypotheekrente terugkrijgt. Dit is aan het einde van de looptijd juist meer.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je in het begin meer rente. Het voordeel daarvan is dat je ook meer hypotheekrente terugkrijgt. In de laatste jaren van de hypotheek betaal je nauwelijks meer rente, en krijg je logischerwijs minder terug.

Het voordeel van beide hypotheekvormen is de hypotheekrenteaftrek, die krijg je alleen bij deze twee hypotheekvormen. Voor jonge ondernemers is een annuïteitenhypotheek geschikter, omdat je de eerste jaren meer rente terugkrijgt.

Hybride hypotheek

Er zijn nog meer mogelijkheden voor ondernemers. Een hybride hypotheek bijvoorbeeld. Dit is een combinatie van een levenhypotheek en een spaarhypotheek. In een levenhypotheek wordt kapitaal opgebouwd in een levensverzekering waarmee de hypotheek aan het einde van de looptijd wordt afgelost. Dit kan risicovol zijn, vandaar dat er wat zekerheid wordt ingebouwd met een spaarhypotheek. Bij een hybride hypotheek is er geen verplichte aflossing, maar betaal je maandelijks rente en premie.

Beleggingshypotheek

Ook een beleggingshypotheek is niet zonder risico. Je kunt echter wel een prima rendement behalen. Je bouwt in deze hypotheek vermogen op via beleggingen. De bank investeert voor jou in fondsen. Dat gebeurt via een aparte beleggingsrekening. Je kunt op meerdere manieren beleggen, bijvoorbeeld eenmalig of via periodieke inleg. Je moet goed afwegen of het mogelijke rendement opweegt tegen de risico’s.