Robotica helpt de melkveehouder om arbeidskracht efficiënter in te zetten, het welzijn en de gezondheid van de koe te verbeteren en de productie te vergroten. De technologie zorgt voor het beste van twee werelden: stressvrije koeien en een duurzame en winstgevende toekomst voor de boer. Dat vinden hoofd marketing & communicatie Sergio Ooijens en hoofd productmanagement Timo Joosten van Lely.

Wat is de definitie van een gezonde koe?

Joosten: “Een gezonde koe is stressvrij, heeft de ruimte en kan haar natuurlijk gedrag vertonen. Om dat natuurlijk gedrag te stimuleren, is het belangrijk dat zij zelf kan bepalen wanneer ze eet, drinkt, rust of zich laat melken. Met die bewegingsvrijheid benader je het natuurlijk gedrag en heeft de koe minder stress. Als ze haar eigen ritme kan aanhouden, stimuleer je haar activiteit en dat merk je in de melktank. Het welzijn en de gezondheid van de koe komt op de eerste plaats. Op voergebied, op melkgebied en qua huisvesting.”

Wat kan een robot betekenen op de boerderij?

Ooijens: “De robot is een ontzorger. Hij neemt veel repetitieve werkzaamheden uit handen. Zo kan de melkveehouder op individueel niveau met zijn dieren bezig zijn. Je ziet in één oogopslag hoe je koeien het doen en waar extra aandacht nodig is. Pakweg vijfentwintig jaar geleden, toen de robot in de agrarische sector verscheen, werd de nieuwe technologie argwanend bekeken. Ondertussen heeft de praktijk de vooroordelen en twijfel weggenomen. Boeren krijgen het steeds drukker. Ze moeten meer koeien melken om een goed inkomen te halen, soms in combinatie met nevenactiviteiten. De robot is een welkome en intelligente arbeidskracht.”

Hoe werkt het precies?

Joosten: “Sensoren in de halsband registreren het gedrag van de koe. Hoe actief is het dier? Waar bevindt ze zich in de stal? Hoe vaak is ze aan het herkauwen? Dat laatste, de penswerking, is enorm belangrijk. Als het verteringssysteem is verstoord, dan neemt de melkproductie af en kan de koe zelfs ziek worden. Daarnaast geven de sensoren informatie over onder andere de ontwikkeling van de uier, over het rantsoen, de temperatuur van de melk, het vet- en eiwitgehalte. Zo kun je vaststellen of een koe aan de verwachte productie voldoet. Verder weet je precies hoe de weerstand van het dier is. Omdat je met behulp van deze data tijdig de passende maatregelen kunt nemen, is veel narigheid te voorkomen. Een sensor is een extra zintuig, dat 24/7 waarneemt in de stal. Dat geeft veel inzicht.”

Wat is jullie rol?

Ooijens: “Lely is een toonaangevend internationaal familiebedrijf, dat het leven van agrariërs aangenamer wil maken. Dat doen we met oplossingen en adviezen die bijdragen aan een duurzame, winstgevende en aangename toekomst voor de boer. Focus ligt op de ontwikkeling van robotica, sensor- en datasystemen voor het melkveebedrijf. Van melken tot reinigen. Zo kwamen we in de jaren negentig als eerste in de markt met een melkrobot.”

Joosten: “Met onze robots is de boer in staat om duurzaam en diervriendelijk te produceren. Standaardwerk wordt uit handen genomen. De melkveehouder kan op individueel niveau met zijn dieren bezig zijn. Dat is winst met het oog op de gezondheid en de levensverwachting van je koeien, maar ook winst in economisch opzicht. Er wordt in deze tijd veel van boeren gevraagd. Wij helpen ze om op een prettige manier het werk te blijven doen waar ze met hart en ziel bij betrokken zijn.”

Lely

Meer informatie
Voor meer informatie over de voordelen van automatisering in de melkveehouderij:
Lely Holding
Cornelis van der Lelylaan 1
3147 PB Maassluis
Nederland
+31 (0)88 122 82 21
communications@lely.com
https://www.lely.com/