WordPress is een open-source content management systeem (CMS) dat wordt gebruikt om websites te maken en te beheren. Het is gebaseerd op PHP en MySQL en wordt gehost op een webserver. Wil jij een WordPress website laten maken of ga je er zelf mee aan de slag? Lees dan verder.

Wat is WordPress 

WordPress is gratis te gebruiken en te downloaden en biedt gebruikers de mogelijkheid om eenvoudig inhoud toe te voegen, te bewerken en te verwijderen zonder technische kennis te hebben van codetaal, zoals HTML of een andere CSS. Het wordt veel gebruikt voor blogs, maar kan ook worden gebruikt voor het maken van allerlei soorten websites, zoals e-commerce websites, portfolio’s, bedrijfswebsites en nog veel meer. WordPress biedt de mogelijkheid voor het installeren van plugins en widgets, waarmee gebruikers hun website kunnen uitbreiden met extra functies en functionaliteiten. Er zijn duizenden gratis en betaalde plugins beschikbaar voor allerlei doeleinden, zoals zoekmachine optimalisatie, beveiliging en sociale media integratie. Daarnaast biedt WordPress een grote selectie van gratis en betaalde thema’s, waarmee gebruikers hun website een professioneel uiterlijk kunnen geven.

5 eenvoudige stappen om zelf een WordPress website te maken:

  1. Registreer een domeinnaam en kies een webhosting-pakket. Er zijn veel webhosting bedrijven die WordPress ondersteunen, zoals Bluehost, HostGator, en SiteGround. Een domeinnaam is een unieke naam die is geregistreerd op internet voor een specifiek website. Het dient als een adres waarmee mensen een website kunnen vinden en bezoeken.
  2. Installeer WordPress via de webhosting-dashboard. Dit kan vaak automatisch worden gedaan met een paar klikken. Een webhosting-dashboard is een gebruikersinterface waarmee gebruikers hun webhosting-account kunnen beheren.
  3. Kies een geschikt thema voor jouw website. Er zijn duizenden gratis en betaalde WordPress-thema’s beschikbaar, dus kies een thema dat past bij de stijl en doel van jouw website.
  4. Voeg pagina’s en berichten toe aan jouw website. Met WordPress kan je eenvoudig pagina’s en berichten toevoegen, bewerken en verwijderen.
  5. Personaliseer jouw website met de kleuren van je huisstijl, widgets en plugins. Er zijn veel gratis en betaalde widgets en plugins beschikbaar voor WordPress die je kunt gebruiken om jouw website te personaliseren. Een widget is een klein, zelfstandig programma dat vaak op een website of bureaublad van een computer wordt geplaatst. Een plugin is een software component die extra functionaliteit toevoegt aan een bestaand programma, in dit geval jouw WordPress website. Als je bekend bent met HTML, CSS en JavaScript, kan je ook aangepaste code toevoegen. 

Liever uitbesteden?

Met de kennis die je nu hebt opgedaan over hoe je een WordPress website maakt, ben je goed voorbereid om zelf aan de slag te gaan met het maken van je eigen website. Maar als je liever online marketing uitbesteedt, zijn er veel professionele bedrijven beschikbaar die je kunnen helpen bij het creëren, onderhouden en optimaliseren van een succesvolle website, zodat jij je kan richten op andere aspecten van je bedrijf. Onthoud dat een goede website de basis is van een succesvolle online marketingstrategie, dus investeer erin en maak er een heel groot succes van!