Vermogende Nederlandse particulieren op zoek naar duurzaam investeren en duurzame beleggingsmogelijkheden in combinatie met maatwerk, persoonlijke aandacht en ervaring kunnen sinds kort in eigen land terecht bij J. Safra Sarasin. Wij hebben gesproken met Jules Moor (Managing Director (CEO Luxemburg)), Jan Poser (Chief Strategist & Head Sustainability) en Marvin Kreuger (Directeur Nederland) over hun visie op duurzaam investeren, private banking en beleggingsadvies. 

Duurzaam investeren volgens J. Safra Sarasin private banking

J. Safra Sarasin is een internationale Private Banking groep. De Bank heeft nu een kantoor in Nederland geopend. Jules Moor: “De J. Safra Sarasin Groep is in 1841 opgericht en heeft haar hoofdkantoor in Zwitserland. Daarnaast hebben wij kantoren in meer dan 25 locaties in Europa, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.” 

Als wereldwijd symbool voor traditie in private banking en vermogensbeheer, is de bank toegewijd aan duurzaamheid en legt de private banking groep de nadruk op conservatieve beheerste groei voor hun relaties. Per eind juni 2019, beheerde de groep een totaal vermogen van meer dan CHF 170 miljard met ongeveer 2200 medewerkers en een eigen vermogen van CHF 5,3 miljard. 

Een succesvol familiebedrijf dat zoekt naar investeringsmogelijkheden

De bank is een familiebedrijf en eigendom van de familie Safra. Zij zijn niet alleen een voorbeeld van succesvol ondernemen in bankieren, maar ook goede investeerders met zakelijke belangen in meerdere sectoren, waaronder vastgoed. Duurzaam investeren is één van hun pijlers. “Dit geeft de private banking groep een unieke positie en levert ook voordelen op voor onze relaties. Wij beheren het vermogen van onze cliënten als ons eigen vermogen. Dit betekent dat wij samen met onze relaties, denken, investeren en beheren vanuit dezelfde gedeelde uitgangspunten. Met dit inzicht in de wensen en verwachtingen van onze relaties, zijn wij sterk gepositioneerd om aantrekkelijke beleggingsoplossingen te creëren. Duurzaam investeren is natuurlijk ook mogelijk bij onze bank.”

De werkwijze van J. Safra Sarasin

Als Private Bank evalueren zij risico‘s grondig en houden ze zaken graag eenvoudig en efficiënt, ook als het gaat om duurzaam investeren. De bank richt zich volledig op private banking en duurzaam investeren. Hierdoor ontstaan geen belangenconflicten of risico’s die kunnen voortvloeien uit andere bancaire activiteiten. Verder werkt de bank op basis van Tier 1 kapitaal, de ultieme maatstaf voor financiële zekerheid van een bank. Het is de vijfde grootste bank van Zwitserland.

“Als pro-actieve leider in de consolidatieslag in Private Banking, blijven wij investeren in verdere groei en duurzaam investeren. Wij verwelkomen nieuwe bankiers en zijn constant op zoek naar potentiële mogelijkheden voor nieuwe vestigingen.”

De visie van de bank op duurzaam investeren

Duurzaam investeren is nu een standaardvereiste voor zowel particuliere als institutionele klanten. Hoeveel ervaring hebben jullie op dit gebied? Jan Poser: “Duurzaamheid en duurzaam investeren is een waarde die diep geworteld zit in onze geschiedenis. J. Safra Sarasin combineert twee gerespecteerde namen. Beide staan voor traditie, levensduur en zekerheid. Samen vormen ze een groep die zich inzet voor duurzaam denken en handelen in al haar activiteiten.

Wij zijn meer dan 30 jaar geleden begonnen met het evalueren van bedrijven met het oog op duurzaam beleggen en duurzaam investeren. In 1986 vond een grote milieuramp plaats in de buurt van ons hoofdkantoor in Bazel, een traumatische gebeurtenis voor de gehele regio. Dit was voor onze analisten en cliënten haast een openbaring en deed ons heroverwegen hoe het beleggingsrisico tot dan toe werd benaderd. Zodoende lanceerden wij ons eerste duurzame mandaat in 1989 en ons eerste duurzame beleggingsfonds in 1994. Duurzaam investeren staat bij ons dus hoog in het vaandel.

Sindsdien werken wij continu aan het verbeteren van onze duurzaam investeren methodiek en werken teams van ESG-analisten (Environmental, Social en Governance) en portfoliomanagers samen. Wij kunnen dus zeggen dat wij ‘ESG integreerden’ nog voordat deze uitdrukking bestond. Als gevolg hiervan is duurzaamheid en duurzaam investeren -in de universele zin van het woord – een vast onderdeel van elke stap in ons beleggingsproces.”

Wat zijn de voordelen van duurzaam beleggen?

Jan Poser: “Wij geloven dat langetermijndenken de belangrijkste voorwaarde is voor succes bij duurzaam investeren. Wij beleggen in bedrijven die de juiste oplossingen bieden voor de toekomst. Een duurzame manier van investeren en denken, helpt ons kansen te identificeren voor de lange termijn en een breed scala aan risico’s te vermijden. Wij kijken bij duurzaam investeren met name naar trends die de toekomst van onze samenleving verstoren, zoals uiteraard klimaatverandering, maar ook demografische ontwikkelingen en technologische vooruitgang, om zo de best gepositioneerde bedrijven en de meest aantrekkelijke en duurzame investeringsmogelijkheden te identificeren. Voor ons is het gebruiken van ESG-factoren een manier om onze bedrijfsanalyse te verdiepen. Je kunt geen volledig overzicht hebben van het risico van een bedrijf als je alleen kijkt naar financiële ratio’s en data. Zodoende heeft de integratie van ESG in onze beoordelingsmethoden voor duurzaam investeren het niveau van onze inzichten verhoogd. Inmiddels is er een grote hoeveelheid academisch onderzoek dat bevestigt dat kennis over ESG-problemen het risico-rendementsprofiel van portefeuilles bij duurzaam investeren kan verbeteren.”

De ontwikkeling van duurzaam investeren volgens J. Safra Sarasin

Jan Poser: “Gezien de toegenomen invloed van regelgeving enerzijds en de druk van de fiduciaire verplichting van beleggers om positief bij te dragen aan duurzame ontwikkeling anderzijds, zijn wij ervan overtuigd dat duurzaam investeren de komende jaren nog belangrijker wordt.

In die context hebben we een ‘active ownership policy’ ontwikkeld waarbij wij actief samenwerken met bedrijven en stemrecht uitoefenen op de jaarvergaderingen van bedrijven om zo een positieve impact te bevorderen en bedrijven te stimuleren om hun potentiële ESG-risico’s te verminderen.

Om de impact te meten hebben we zeer gedetailleerde ESG-rapportages ontworpen met ESG-scores van de individuele beleggingen en de portefeuille, klimaatgerelateerde indicatoren en data over de bijdrage van de portefeuille aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.

Wij bieden ook de mogelijkheid om gespecialiseerde mandaten te ontwerpen, gericht op één of meerdere duurzame investeringsdoelstellingen, zodat cliënten impact kunnen uitoefenen binnen hun specifieke interessegebied.”

Een nieuw kantoor in Nederland

Sinds kort heeft de bank een nieuw filiaal geopend in Amsterdam. Klanten kunnen nu dus ook persoonlijk bij de bank langs voor duurzaam investeren. Marvin Kreuger: “Om historische redenen is Nederland voor ons een zeer bekende markt. Daarnaast beschouwen wij Nederland al jarenlang als één van de markten met grote groeimogelijkheden, dankzij de toename van het aantal vermogende particulieren en de goede economische ontwikkelingen. Wij geloven ook in de kracht van een sterke lokale aanwezigheid zodat onze bankiers dicht bij hun cliënten staan.” 

Wat kunnen vermogende Nederlanders verwachten van J. Safra Sarasin?

Marvin Kreuger: “Wij bieden een alternatief voor vermogende Nederlandse particulieren die op zoek zijn naar maatwerk, persoonlijke aandacht en privacy, evenals duurzaam investeren, onderbouwd door een bewezen staat van dienst en jarenlange kennis en ervaring. Naast vermogensbeheer maakt persoonlijk beleggingsadvies ook een belangrijk deel uit van onze dienstverlening.  Door overnames en het sluiten van (internationale) kantoren is het aantal gespecialiseerde private banks in Nederland beperkt. Met onze nieuwe vestiging van Banque J. Safra Sarasin (Luxembourg) SA in Amsterdam willen we in deze behoefte voorzien. Als familiebedrijf kunnen wij dit doen met een langetermijnvisie en een sterke financiële basis.”

Meer informatie:

Voor meer informatie over onze duurzame beleggingsmogelijkheden neemt u contact op met:

Nederland@jsafrasarasin.com

www.jsafrasarasin.nl