Commodities kunnen een interessante aanvulling zijn op de beleggingsportefeuille.

Voor wie evenwicht in zijn beleggingen zoekt, kunnen commodities een interessante aanvulling zijn op aandelen, obligaties en vastgoed. Met commodities belegt u in basismaterialen: grondstoffen, agrarische producten en metalen, zoals granen, koffie, olie en goud. Prijzen komen tot stand door vraag en aanbod: door mislukte oogsten stijgt de prijs van tarwe, door daling van de economische activiteit daalt de prijs van olie. Beleggen in commodities is interessant omdat hun koersontwikkeling nauwelijks gerelateerd is aan de aandelen- en obligatiemarkt. Dat zorgt voor spreiding en dus risicovermindering in een beleggingsportefeuille.

Er zijn verschillende manieren om in commodities te beleggen. De grondstof zelf kopen ligt niet voor de hand, want u zult voor opslag moeten zorgen. Investeringen gaan meestal via termijncontracten waarmee u hetzelfde rendement kunt behalen, zonder de grondstof in uw bezit te hebben. Termijncontracten zijn echter duur; ze zijn bedoeld voor producenten en afnemers, die in grote hoeveelheden handelen. Om commodities ook voor particuliere beleggers aantrekkelijk te maken, zijn er de laatste jaren beleggingsproducten op de markt gebracht die minder grote investeringen vereisen.

Goud
Een interessante commodity is goud. Goud is al millennialang een zeer kostbaar en tot de verbeelding sprekend edelmetaal, dat door de geschiedenis heen veelvuldig als betaalmiddel werd gebruikt. Zelfs tot ver in de twintigste eeuw waren valuta’s nog aan de goudvoorraden van centrale banken gekoppeld. Hoewel de goudstandaard inmiddels is losgelaten, wordt goud nog steeds beschouwd als waardevaste vluchthaven in een zwakke economie en als belangrijke bescherming tegen inflatie. Dit maakt dat goud een goed tegenwicht kan bieden wanneer in moeilijke tijden andere beleggingen slechter renderen. Er zijn meer redenen om in goud te beleggen. Er is maar een beperkte hoeveelheid goud beschikbaar en de behoefte neemt toe. Behalve voor sieraden en tandheelkunde gebruikt men goud in de industrie, met name in elektronica en ruimtevaart. Een toenemende vraag betekent een hogere prijs, en met de opkomst van landen als India en China zal de vraag alleen maar toenemen.

Rendeert goud?
Het rendement op goud is vanaf het begin van deze eeuw enorm geweest. Van 2002 tot 2012 steeg de prijs met zo’n 500%, terwijl de aandelenmarkten per saldo nauwelijks vooruit kwamen. Dat is een prachtige bevestiging van het gebruik van goud als alternatief voor stagnerende beurzen. Hierbij moet wel worden gezegd dat goud, in tegenstelling tot aandelen en obligaties, geen dividend of rente uitkeert: het rendement bestaat uitsluitend uit koerswinst, en de goudprijs kent ook dalingen. Een ander bezwaar kan zijn dat de goudprijs altijd wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars (per troy ounce, wat neerkomt op ongeveer 31 gram). Daarom zijn Nederlandse beleggers altijd afhankelijk van de dollarkoers. Dit kan nadelig zijn bij een zwakke dollar.

Hoe beleg ik in goud?
Als u in goud wilt beleggen is de aankoop van fysiek goud in de vorm van munten en goudstaven  de meest zuivere  vorm. Het  bezit van goud heeft voor veel beleggers een emotionele waarde. U moet dan wel zelf zorgen voor opslag en verzekering. Als het u niet om het goud maar alleen om de koerswinst gaat, dan is er een keur aan beleggingsinstrumenten. Zo zijn er Exchange Traded Funds, beleggingsfondsen die in goud investeren en de goudprijs op de voet volgen. Aandelen in zo’n fonds vertegenwoordigen een kleine hoeveelheid goud en zijn goed betaalbaar. Er bestaan ook beleggingsfondsen die een mix samenstellen van fysiek goud, termijncontracten op goud, en aandelen van goudmijnen en bedrijven die goud delven. Het rendement is uiteraard afhankelijk van de beleggingskeuzen van het fonds, waarvoor u een jaarlijkse fee moet betalen.