Bedrijven en ondernemers zoeken voortdurend naar mogelijkheden om te besparen op de gemaakte kosten binnen hun organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor groene energie, opgewekt door zonnepanelen op het dak van een groot magazijn of kantoorpand. Je kunt het ook kleiner zoeken: denk aan de kosten van een cartridge voor de printers op kantoor. Kies je al jaren voor de HP inktcartridges van het merk zelf? Het loont om naar alternatieven te kijken, wat je op jaarbasis een fikse besparing op kan leveren. Datzelfde geldt overigens voor het kopen van een nieuwe printer of multifunctional. Is je huidige apparaat duurzaam genoeg? Werkt deze efficiënt, of kan tijd en daarmee geld bespaard worden door voor een nieuw model te kiezen? 

Vaststellen van de benodigde hoeveelheid inkt 
Voordat je nieuwe HP- of Canon cartridges aanschaft, is het zaak om uit te zoeken hoeveel inkt de organisatie nodig heeft. Door voor een grotere verpakking, uitgedrukt in een grotere inhoud, te kiezen ben je vaak voordeliger uit. Print je slechts een paar keer per maand, dan is een grotere inhoud niet noodzakelijk. Kijk niet alleen naar het aantal prints, maar let ook op het verschil in verbruik van zwarte en gekleurde inkt. De meeste bedrijven hebben voornamelijk zwarte inkt nodig. Inktcartridges met een combinatie van kleuren bevatten vaak meer zwarte inkt dan gekleurde inkt. 

Geschikt type cartridges zoeken voor je printer 
Nu je meer weet over de benodigde inhoud van een inktcartridge, is het zaak om naar het juiste model cartridge te zoeken. Soms zijn cartridges ontworpen voor een specifiek model printer of multifunctional. Je vindt de productnaam van de printer in dat geval terug in de productomschrijving van de cartridge. Het kan voorkomen dat het lijkt alsof geen enkele cartridge geschikt is voor jouw apparaat. In dat geval kies je voor een cartridge die bedoeld is voor een serie van meerdere printers. Jouw apparaat is hier in zo’n geval vrijwel zeker onderdeel van. 

Kies tussen een huismerk of officieel merk 
Vaak heb je tot slot keuze uit een huismerk cartridge en inktcartridges van het officiële merk. Het is voordelig om te kiezen voor een huismerk cartridge, daar deze vaak veel goedkoper zijn en volstaan voor het printen van documenten. Een mogelijk kwaliteitsverschil in de inkt is nauwelijks op te merken. Er zijn online verschillende partijen te vinden die inkt voor HP- en Canon printers aanbieden van hun eigen huismerk.